Prisløs og Spire arrangerer «Dress up, Don't Mess up» på Kultursenteret ISAK onsdag, i forbindelse med Klimafestivalen som er denne uken. Arrangementet er for å fokusere på gjenbruk, og for å fortelle om de «mørke» sidene til klesindustrien.

- Det er et veldig aktuelt tema, og folk er opptatt av det nå. Det er noe som har vært utrolig mye i vinden de siste par årene. Folk er engasjert, og vil vite hvor klærne sine kommer fra, sier Eileen Dahl i Spire til trd.by.

Følg trd.by på Facebook

Reparere, vintage eller redesign?

Prisløs er på arrangementet for å ha klesreparasjoner, selge vintage klær og egenprodusert redesign. Alt som Prisløs selger har de bevisst klippet av størrelsene på.

- Det er et arrangement for å vise at gjenbruk er kult, sier de.

Etter Aftenpostens serie «Sweatshop» har det vært stort fokus på klesindustrien, og hvor klærne man bruker kommer fra. Dette skal de belyse på arrangementet, og Frida Ottesen fra serien kommer for å holde foredrag.

- Hun skal prate om sine opplevelser fra klesfabrikkene, og gi et inntrykk av hvordan forholdene er. Hun skal fortelle om hvor klærne våre faktisk kommer fra, sier Dahl.

KLIMAFESTIVALEN: Disse brødskalkene var på vei i søpla - nå kan de drikkes

Arrangørene vil også fortelle om hvilke klær du kan handle med god samvittighet, i tillegg til hvordan klær kan produseres på en miljøvennlig måte. Kirsti Laitala fra Statens institutt for forbruksforskning skal ta for seg det miljømessige problemet med klær.

-  Kirsti skal ta for seg hvordan du som forbruker kan bli mer obs på klesindustrien, sier Dahl.

Flere alternativ enn å kaste

Kveldens hovedformål er å gjøre folk bevisst på hvor klærne kommer fra. Det er så mange andre alternativ enn å bare kaste klærne og kjøpe nytt, påpeker Dahl.

- Mange har hatt byttekvelder, der du og venninnene dine tar med klesplagg. Vi vil oppfordre folk til å bytte på klær, og gi flere samme idé. Man må ikke gå på butikken å kjøpe nytt, sier hun.

Dahl sier arrangementet passer for alle, men forteller at studenter og unge folk er mer interessert i bytting, vintage og å handle brukt.

- Det er kanskje fordi det er et generasjonsskifte. Man føler kanskje at man må sette spørsmålstegn ved hvor klærne kommer fra når en T-skjorte bare koster 100 kroner. Man stiller spørsmål til hvorfor det er så billig, og hvordan arbeiderne har det, sier hun.

Det er rundt 60 personer som har meldt at de kommer på Facebook, og nesten 400 sier de er interessert i arrangementet.

- Vi håper så mange som mulig tar med seg egne klær. Det blir gøy, sier Dahl.