Eline Kristiansen fra Stavanger har nemlig kjøpt opp to plasser om bord på «Statsraad Lehmkuhl». Hun betaler 20 000 kroner av egen lomme for å få deg ut på sjøen.

– Slike turer har gitt meg så utrolig mye, derfor føler jeg at andre også bør få sjansen, sier hun.

«Statsraad Lehmkuhl» besøkte Vågen og Stavanger i fjor. I år kan du bli med skipet på seilas fra Fredrikstad til Bergen, helt gratis! Foto: Jan Inge Haga

Ingen latmannsferie

Hun leter nå etter to kandidater som har lyst på en sommerferie litt utenom det vanlige. Seilturen om bord det tradisjonsrike skipet går fra Fredrikstad til Bergen over ti dager, fra 13. til 23. juli, og er en del av årets Tall Ships Races.

Men det er ikke en latmannsferie hun inviterer til. Om bord på «Statsraad Lehmkuhl» er du én av totalt 140 medseilere, alle går i en vaktturnus.

Selv ble 23-åringen bitt av basillen da hun var med på Tall Ships Races for første gang i 2011. Siden den gang har hun vært med hvert eneste år.

– Jeg har fått fantastiske venner fra hele verden. Folk jeg har truffet igjen senere. På havet utvikler man seg som person når man bor så tett og jobber sammen. Du blir en del av et helt nytt fellesskap, sier hun.

Slik så det ut i Vågen under skutefesten i fjor sommer. Foto: Kristian Jacobsen

– Opplevelser for livet

Direktør for Stiftelsen Statsraad Lemkuhl, Haakon Vatle, tror nesten ikke det han hører når Byas forteller om seilerstipendet til Kristiansen.

– Det er helt fantastisk at hun ønsker å gjøre noe slikt, det er jo en kjempemulighet, sier han.

Han er enig i at det skjer noe med deg etter noen dager på sjøen. En slik opplevelse kan alle nyte godt av, men særlig den yngre garden, tror Vatle.

– I dag sitter man mye for seg selv, enten på smarttelefoner eller foran PCen. På en seilas blir du tvunget til å snakke med folk, du blir kjent med folk fra hele verden. På få dager har du opplevelser for livet, sier han.

Verdt det

I fjor var Stavanger vertskapshavn for den kjente regattaen. 69 skip og skuter fra hele verden la til kai i Vågen.

Da Tall Ships Races ble arrangert på hjemmebane, jobbet Kristiansen med å rekruttere 50 Stavanger-ungdommer til sjøs på oppdrag fra Stavanger kommune.

Selv om antallet i år er betydelig mindre, og at hun betaler reisen til ungdommene med egne lommepenger, føler hun absolutt at det er verdt det.

– Jeg tror det er viktig å komme inn i et fellesskap. Alle kan ikke spille fotball eller håndball, sier 23-åringen.

Kristiansen leter etter to personer mellom 18 og 25 år som har lyst til å være med på seilasen. Er det deg? Send henne en søknad via denne nettsiden. Det er mulig å sende inn søknader fra 15. januar.