77 prosent av de spurte sier at de foretrekker å lese lengre tekster – som romaner, lange artikler eller fagbøker – på papir, viser undersøkelsen som er utført av rådgivningsfirmaet Bjerg Kommunikation og analysefirmaet Megafon.

Blant unge i alderen 18 til 29 år foretrekker hele 83 prosent å lese lange tekster på papir.

Færrest, 73 prosent, foretrekker papir i aldersgruppen 60-69 år, viser undersøkelsen som er omtalt i Politiken.

Følg trd.by på Facebook

Medialærer er skeptisk til en ny app som fungerer som en blanding av Tinder og Snapchat.

Myte

Resultatet i undersøkelsen snur opp ned på vante forestillinger om hvem som er mest ivrige etter å beholde papiraviser og bøker på papir.

Det offentlige kommuniserer i økende grad elektronisk og flere utdanningsinstitusjoner er nå i ferd med å gå bort fra trykte lærebøker.

– Det eksisterer en myte om at de unge, digitalt innfødte foretrekker å lese digitalt, fordi de er vokst opp med det, men slik er det ikke, konstaterer direktør Kresten Bjerg i Bjerg Kommunikation.

– Denne undersøkelse er et uttrykk for at hjernen har lettere for å konsentrere seg om informasjon på papir, noe også andre undersøkelser har vist, sier han.

Norsk forskning

Bjerg viser blant annet til forskning Universitetet i Stavanger har utført blant norske 10.-klassinger, som har langt bedre tekstforståelse når de leser en fagbok eller skjønnlitterær tekst i bokform, enn når de gjør det på en dataskjerm.

Den danske undersøkelsen viser ellers at kvinner i langt større grad enn menn foretrekker å lese lange tekster på papir, 85 prosent mot 71 prosent.

Blant universitetsutdannede foretrekker 77 prosent å lese lange tekster på papir, mens bare 58 prosent blant dem som kun har grunnskole svarer det samme.

Denne artikkelen ble først publisert i januar, men deles på nytt til glede for våre nye lesere.

Her er de nyeste Instagram-trendene

En av Norges største bloggere boikottet dyretesting