Sommerjobb er en fantastisk arena til å vise seg frem, bygge relasjoner, nettverk og skaffe seg referanser for senere bruk og begynne planleggingen av en karriere. Tenk derfor ikke på sommerjobben kun som et middel for å få inn litt ekstra feriepenger, sier Hilde Merete Bygland, leder NAV Midtbyen.

Bygland gir tips som kan hjelpe deg i sommerjobben, og videre i karrieren din parallelt med den viktige utdanningen.

Lik trd.by på Facebook

1. Lær av de faste ansatte, men lær deg forskjellen mellom gode rutiner og innøvde unoter. Selv om resten tar seg friheter, må du ikke gå i samme fella.

2. Ikke vær kresen på arbeidsoppgavene. Arbeidsgiver setter pris på ungdommer som viser at de ikke er redde for å ta i et tak og bli litt skitten på hendene.

3. Blir du ferdig med dagens arbeidsoppgaver før tiden, ikke spør om du kan få dra hjem. Ikke sett deg ned, ta heller tak der du ser det trengs, eller spør hva mer du kan gjøre. Det er alltid noe som kan gjøres.

4. Husk at arbeidsgiveren er stolt av arbeidsplassen sin. Vær nysgjerrig på bedriften, spør og vis interesse og lærervilje. Arbeidsgivere har ikke råd til å gå glipp av god arbeidskraft, så kanskje du får sikret deg jobb ved siden av studiene til høsten.

5. Det er ikke smart å starte en sommerjobb med å uttrykke begrensninger knyttet til arbeidstid. Det er arbeidsgivers behov som styrer når du skal være på jobb. Så kan man heller, når relasjonen er etablert, ta opp drøftinger knyttet til evt behov for fri/ fravær. Det er viktig å selge seg inn til arbeidsgiver som fleksibel og tilpassingsdyktig.

6. Sist men ikke minst. Hvis du ennå ikke har skaffet sommerjobb, finnes det alltids plener som trenger klipping eller jordbær som trengs å plukkes. Alt er bedre enn ingenting for en framtidig CV. Bygland mener en fyldig CV er viktig når man skal ut i arbeidslivet.

Husk å få attest etter avsluttet periode, enten det er store eller små oppdrag eller jobber.

- Kanskje kan du også få en verdifull referanse som du kan bruke ved neste jobbsøknad, sier Bygland.