Emilie Andresen fikk nok av enkelte av nordmenns holdninger til flyktninger, og nektet å være en del av de hatefulle kommentarene hun leste på nettet. Det endte med at hun reiste alene til Lesvos for å hjelpe flyktningene.

- Jeg kom nedover og visste ingenting. Jeg er bare 20 år og er ikke utdannet i noe medisinsk, men du blir kastet rett ut i det, sier hun.

Følg trd.by på Facebook

Helt hekta

20-åringen husker den første båten med flyktninger hun tok imot. Da var hun helt alene sammen med ei annen flyktninghjelp.

- Det var midt på svarte natta. Jeg tenkte: "herregud, skal vi gjøre dette alene?". Båten de var i veltet, og vi måtte svømme og finne alle ungene. Alle var gjennomvåt og kald, og jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, sier hun.

Andresen har alltid vært engasjert i flyktningkrisen. I år har hun vært i Lesvos to ganger, og planlegger allerede å dra nedover igjen. Hun ønsker å drive med dette resten av livet, og beskriver seg selv som hekta.

- Om 50 år kommer vi til å se tilbake på denne tiden, og da ønsker jeg å kunne si av hele mitt hjerte til mine barn at jeg gjorde alt jeg kunne, sier 20-åringen.

Disse trondheimssøstrene bruker sparepengene sine på barn i Ghana.

Emilie har allerede vært i Lesvos to ganger, og planlegger nå en tredje tur. Foto: Privat

- Alle har ansvar

Andresen mener politikerne må få øynene opp for hva som virkelig skjer, og informere det norske folk om det. Men hun mener likevel at hele folket har ansvar for å hjelpe til.

- Det har gått så langt, og det er ingen som har funnet en løsning på det. Jeg tror Norge som land har mulighet og kapasitet til å ta imot mange flere enn det vi har planer om, sier hun.

20-åringen beskriver menneskene hun tok imot i Lesvos som de mest fantastiske menneskene hun har møtt i hele sitt liv, og hun kan ikke forstå hvorfor enkelte folk ytrer så mye hat.

- Det eneste jeg har å tilby de der nede er sokker og plastposer, men fireåringer sitter og sier ”nei takk, gi det til noen som trenger det mer”. Det sier litt om hvor ydmyk og snill de er, sier hun.

Martine og Marie slet med angst og ADHD. Nå hjelper de andre.

Spyler ned barnefamilier

20-åringen forteller at hun har sett overfylte gummibåter, med 40 stykker i en båt som er laget for ti stykker. De er fylt med saltvann og oppkast, og hun hevder den tyrkiske kystvakten velter båtene og kjører vekk.

- De tar vannkanoner og spyler ned båtene. Jeg har snakket med tusenvis av barn og voksne som har mistet familiemedlemmer for at de har blant annet blitt skutt i Tyrkia. Her er det mye mørketall siden de ikke blir registrert, mener Emilie.

Andresen liker å inspirere andre med det hun brenner for. Hun drar på skoler og holder foredrag om teamet, for å få ungdom til å ha et åpent sinn.

- Jeg og ei venninne jobber med et system der vi vil få i gang integrering av asylsøkere. Vi oppfordrer elever til å bli med på asylmottak og møte flyktninger. Bare ved å snakke med dem vil de se at de er helt normale mennesker som deg og meg, forteller hun.