Trd.by har bedt tre av de største trønderske matprofilene dele noen av sine beste juleoppskrifter innen snop og bakst.

Søt konfekt

Trine Sandberg er en av Norges største matbloggere. For henne blir det ikke jul uten karamellfudge.

Tirsdag 19. desember er hun allerede i gang med å lage fudgen med døtrene sine.

– Karamellfudge er julegodis vi bare må ha hver jul, og ofte må jeg lage to runder for at det skal bli noe igjen å servere på vår tradisjonelle juletrefest i romjula, sier hun til Trd.by.

Foto: Trine Sandberg

Hun beskriver karamellfudgene som deilige, søte munnfuller. De er populære spiselige julegaver.

– Når du først har fått smaken på disse er det vanskelig å slutte, sier hun.

Foto: Trine Sandberg

Bakst fra barndommen

Trond Vardehaug Thuen vant Kakekrigen i 2016 og åpnet bakeriet Onkel Svanhild i 2020. Samme år delte han sine tre julefavoritter med Trd.by, der kakemenn var én av dem.

Foto: Synne Mauseth (arkiv)

Denne julebaksten tåler tidens tann. Det har vært Thuens favoritt siden barndommen.

– Kakemenn skiller seg ut for min del. Ikke bare er det godt, men du kan spise masse av det. Det er mye julebakst som er god, men du stopper gjerne etter en bit eller to. Kakemenn går derimot på høykant, sier han til Trd.by i 2023.

Trond Vardehaug Thuen har bakt kakemenn helt siden han var liten. Her hjemme på kjøkkenet som barn. Foto: Privat

Han synes det er spesielt koselig at kakene kan dekoreres og males med andre.

– Det kan gjøres til et hyggelig juleprosjekt med venner eller familie, sier han.

Foto: Emely Louise Thuen Bjerknes

Amerikansk tradisjon

I 2020 delte også konditor, kokk og gründer Lars Lian en av sine favorittoppskrifter i julen med Adresseavisen. Han har vært matspaltist i avisens «Kjøkkenveien» i 20 år.

For tre år siden foreslo han cookies – en særlig amerikansk juletradisjon. Oppskriften med sjokolade og hasselnøtter nyter han fortsatt i 2023.

Med denne oppskriften kan du ha cookies klar i fryseren til en passende anledning. Foto: Lars Lian (arkiv)

– Dette er den mest lettvinte måten å lage en julekake på, som absolutt alle liker. Det er enkelt å smøre sammen en deig, kutte den i skiver og legge den i fryseren, gjort på kort tid – og så kan du servere nystekte cookies til noen som har kommet på overraskende besøk. Rett fra fryseren og inn i ovnen, sier han.

Foto: Lars Lian (arkiv)