Vi har vel alle opplevd å få to eksemplarer av samme bok, eller at bestemors smak i gensere ikke helt samsvarer med din egen. Hvert år bytter nordmenn julegaver i store mengder, men hva har man egentlig rett til?

- Når du har fått en bukse som ikke passer, eller to av samme bok, er det fint at du kan bytte i romjula. Bytteretten er sedvane, og det er butikkens regler som gjelder, forteller Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

Lik trd.by på Facebook

Byttelapp

Bytteretten gjelder som regel i romjula, men her varierer det fra butikk til butikk. Felles for de aller fleste butikkene er at byttelapp må fremvises, eller annet bevis på at varen er kjøpt i butikken.

- Har du ikke byttelapp, kan du bruke kvittering. Vi vet at de fleste butikker er romlige i jula, men du må så klart kunne vise til at gaven er kjøpt i butikken, forklarer Halsos.

Har du håp om å bytte varen i penger må du belage deg på å bli skuffet. Du har ikke rett på penger tilbake. Har varen blitt satt ned til halv pris kan du ikke kreve to gensere for én.

Skal du ta buss i romjula? Slik blir bussrutene

Ny ting eller tilgodelapp

- Bytteretten handler om å bytte til en større skjorte eller farge på genseren, men du kan be om tilgodelapp. Sjekk når den utgår, og når den gjelder. Mange ganger kan du ikke bruke den på salg. Så slipper du å bli skuffet i januarsalget, råder Halsos.

- Kan alle typer gaver byttes?

- Typiske intimprodukter som undertøy kan ikke byttes. Det skal vi være glad for, men ellers kan det meste byttes.

Andre regler for nett

Har du fått en gave som er kjøpt på nettet gjelder andre regler. Her kommer nemlig angreretten inn, og den løper fra da varen kom til personen som kjøpte den.

- Det betyr at du må spørre den som har gitt deg gaven om når de fikk den. Er det innenfor angrefristen så skriver du en melding om at du angrer, samt sender den i retur. Du må dekke porto, avslutter Halsos.