Dressen er jo festantrekket som enhver mann har i skapet, og rundt disse tider er det mange som børster støv av sin. Men visste du at det finnes etikette for hvordan bruke en dress? Og her er det mange som tråkker feil.

Lik trd.by på Facebook

Dressjakker er ved første øyekast rimelig enkle. Har du en enkeltspent dressjakke, som de fleste har, har den som regel to eller tre knapper. Og all logikk tilsier jo at du skal knappe igjen alle knappene. Men sånn er det altså ikke. Og hvilke knapper du velger å knappe igjen er heller ikke tilfeldig.

Aldri nederste knapp

Ifølge nettstedet skikkogbruk.no heter det at på dressjakker med to eller flere knapper skal den nederste aldri være kneppet. Det samme gjelder den nederste knappen på en vest. Du kan riktignok velge å knappe igjen den øverste, om du har flere knapper, men aldri den nederste. Det samme gjelder for øvrig med en dobbeltspent dressjakke med flere rader.

Og hvorfor sier du?

Vel, det er vanskelig å si. Noen mener det stammer fra gamle konger i Storbritannia som var såpass godt polstra rundt livet at de ikke fikk igjen den nederste knappen. Og dermed endte alle andre med å ha den åpen også. Men en moderne forklaring gir også ganske mye mening. Om du knapper igjen den nederste knappen vil dressjakka krølle seg fryktelig om du setter deg ned. Om du derimot har den åpne faller den fint utover når du sitter.

Fjern alltid dette

Andre ting som er viktig å huske på når pentøyet skal på, er merkelapper og sømmer. Mange dresser kommer med et påsydd merke på en arm. Den skal alltid fjernes før bruk. Det samme gjelder trådkrysset i splitten bakpå jakken, det er faktisk ikke meningen at en skal være der når dressen blir tatt i bruk.

Ellers mener nettstedet skikkogbruk.no at dette bør være på plass om man skal være sømmelig antrukket i dress:

1. Mansjettene på skjorten skal ideelt sett stikke frem fra en halv og halvannen centimeter nedenfor jakkeermet.

2. På dressjakker med mulighet for knepping av ermet kan den nederste knappen være åpen etter italiensk manér.

3. Slipsnålen plasseres midt mellom slipsknuten og jakkens første knapp, eller over tredje skjorteknapp.

4. Det regnes som dårlig stil at brystlommetørkleet matcher slipset. Det skal enten være hvitt eller bryte med antrekket og slipsets farge og mønster.

5. Beltet skal stå til skoene.