Helt siden Eirik Gogstad (24) oppdaget Lady Gaga, har han hatt lyst til å være så lik henne som mulig. I 2017 begynte han med drag for første gang, etter han så the Rocky Horror Show på Samfundet og sminket seg for å være publikum.

- Det ble en unnskyldning til å kjøpe sminke. Etter den kvelden satt jeg hjemme og øvde meg på sminke. Det så helt forferdelig ut i starten, men etterhvert ble det bedre, forteller Eirik Gogstad.

Uten drag: Kontrasten er stor mellom Eiriks hverdagsutseende og Erika Ta Strofe. Foto: Elise Gull Askim

Da Gogstads sminkeferdigheter ble bra nok i hans øyne, bestemte han seg for å kontakte ME nattklubb i Trondheim for å spørre om han kunne opptre - som drag queen under navnet Erika Ta Strofe. ME sa ja, og siden da har han hatt show på ME to til tre ganger i halvåret. I tillegg har han hatt en stor rolle i Trondheim Pride.

- Drag har gjort meg til et helt annet menneske

Drag blir som regel definert som et midlertidig skifte av kjønnsuttrykk, det vil si å opptre som en annet kjønn på en scene, i en parade eller i andre settinger. I løpet av de siste årene har drag gått fra å være en nisjé til å bli en stor del av populærkulturen og akseptert som kunstform.

Årsaken kan i stor grad skyldes populariteten til realityserien RuPauls drag race, som kan forklares som drag queen-versjonen av Americas next top model. RuPauls drag race har vært en kilde til nye ord og uttrykk, memes og inspirasjon for både skeive og streite mennesker i løpet av sine 11 sesonger.

- Selv om jeg tar på meg sminke, parykk og kjole, prøver jeg ikke å være noen andre enn den jeg er. Etter jeg begynte med drag har jeg derimot blitt mer selvsikker og trygg på meg selv. Jeg tør mer, og griper alle muligheter som kommer min vei, forteller Gogstad.

Han håper at flere mennesker som drømmer om å drive med drag gjør som han gjorde i 2017.

- Det er bare å kaste seg ut i det! Send melding til utesteder eller andre drag queens, øv deg på sminke og følg drømmen!

Savner flere drag queens i Trondheim

- Jeg opplever at flere og flere er interessert i drag på grunn av RuPauls drag race, forteller Gogstad.

Til tross for at drag har økt i popularitet, savner han et større drag-miljø i Trondheim.

- Det finnes flere drag queens her, det er ikke mange, men det er noen. Likevel er jeg den eneste som opptrer her, jeg kunne det var flere som deltok i miljøet, forklarer han.

Når man driver med drag trenger man parykker, strømpebukser, sko, kostymer og masse sminke. Det kan fort bli dyrt. Likevel er det mulig å drive med drag på budsjett, ifølge Gogstad.

- Er du nysgjerrig kan du kjøpe billig sminke og hår i starten, så kan du heller investere i litt dyrere produkter etterhvert om du er sikker på at du vil drive med drag, tipser han.

Varmet opp for noen av verdens største

Under årets Isfit-festival hadde Bob the drag queen, vinneren av sesong åtte av RuPauls drag race, show på Samfundet. Bob the drag queen har over en million følgere på Instagram.

- Jeg varmet opp for Bob the drag queen på Samfundet. Det var utrolig stort! Jeg fikk også hengt med han etterpå, og han er en utrolig hyggelig og inkluderende type, forteller Gogstad.

Han har også varmet opp for Derrick Barry fra sesong åtte av RuPauls drag race, som kanskje er mest kjent for å være drag queen-versjonen av Britney Spears.

- Etter Britney Spears hadde konsert i Oslo, var det etterfest på nattklubben Elsker. Der varmet jeg opp for Derrick Barry, forklarer han.