Tre delstudier er gjennomført av forskere fra Nederland, Hongkong, USA og Storbritannia har tatt en kikk på sammenhengen mellom bannskap og ærlighet. Alle studiene peker i samme retning, skriver forskning.no.

Du setter kanskje ikke pris på folk som velger å uttrykke seg med edder og galle - men disse personene ser altså ut til å være mer oppriktig både mot folk rundt seg og seg selv.

Dårlig moral?

Delstudiene har brukt data fra Facebook og som en sammenligning mellom stater i USA. Der fant de ut at det å bruke stygge ord henger sammen med mindre løgn og falskhet.

Mange av oss banner mye, spesielt når vi er sinte eller frustrerte. De fleste av oss benytter oss også av en rekke større eller mindre løgner, som for eksempel det vi kaller «hvite løgner». Begge deler kan vitne om dårlig moral, men er det egentlig riktig?

– Men sammenhengen mellom bannskap og uærlighet er vanskelig, påpeker David Stillwell, forsker ved Universitetet i Cambridge og en av lederne bak studien, ifølge forskning.no.

– Å banne blir ofte ansett som upassende. Men det kan også bli sett på som bevis for at noen forteller deg sin oppriktige mening. Akkurat som de ikke filtrerer språket sitt for å gjøre det de forteller deg mer spiselig, filtrerer de heller ikke synspunktene sine.

Test av antall banneord

276 studiedeltakere ble blant annet bedt om å skrive ned alle banneordene de kjente til, for deretter å bli testet i en løgntest. Der viste det seg at de som skrev ned flest banneord, også var de ærligste.

Det samme funnet gjorde forskerne da de analyserte banneord brukt hos 75 000 amerikanske Facebook-brukere. De personene som brukte flest banneorrd, brukte også oftere ord og formuleringer som forskere vet kan knyttes til ærlighet.