Pål Anders Mathisen kjører søppelbil for Trondheim kommune. Daglig finner han flere smittekilder i kontainere. Han finner både blodige sprøyter, kniver og glass.

- Tenk to ganger før du utfører gjør noe med søppelet. Et stikk er nok til å ødelegge et liv, hevder Mathisen.

Følg trd.by på Facebook

Vaksineres mot sykdommer

Søppeltømmerne blir vaksinert to ganger i året på grunn av faren for smitte. Daglig møter Mathisen søppeldykkere som sitter ved butikkene og spiser mat de har plukket fra kontainere. Han prøver å advare de mot sprøytene som kan ligge gjemt oppi.

- Jeg tror ikke de har sett det selv. De aller fleste plukker på kveldstid, når det er mørkt. Kanskje de stikker seg på noe uten å merke det, og da tenker de vel ikke over det, sier søppeltømmeren.

Ingen av arbeiderne har blitt smittet. Grunnen er at de aldri tar direkte på søplet, kun rundt det. Han anbefaler heller å spørre matbutikkene om de kan få maten som skal kastes, i stedet for å lete i søpla.

- Veldig alvorlig å bli smittet

Smittevernsoverlege Eli Sagvik mener det er en stor risiko å ta ved å klatre i kontainere. Hvis de stikker seg på en brukt sprøytespiss kan utfallet være sykdommer som hepatitt B, hepatitt C og HIV.

- Det kan være veldig alvorlig for den personen som blir smittet, sier Sagvik.

Smittevernsoverlege Eli Sagvik anbefaler ingen å plukke mat fra containere. Foto: Jens Søraa

Smittevernsoverlegen anbefaler ingen å gå i avfallskontainere. Hun mener det heller må gjøres en avtale med butikkene for å få maten før den går i søpla.

Hun har likevel noen råd for de som fortsatt ønsker og kontainer-dykke:

- Bruk tykke hansker og utstyr som beskytter deg, sier legen.

Aldri sett sprøyter eller kniver

Søppeldykker Vilde Lytskjold Haukenes har aldri sett verken sprøyter eller kniver i kontainere. Det hender at hun har sett glass, men hun hevder at det ikke er en hindring.

- Det går som regel fint hvis man er forsiktig når man klatrer opp i søpla. Men det er sjeldent at vi trenger å klatre, maten ligger som regel så lett tilgjengelig at det bare er å plukke, sier hun og fortsetter:

- Det kan hende man må være mer obs på sprøyter og kniver når man er i sentrum. Jeg har uansett aldri hørt om noen som har opplevd det, forteller Haukenes.

Haukenes mener det er viktig å få frem at søppeldykking ikke blir gjort kun for å spare penger.

Kontainer-dykker Vilde Lytskjold Haukenes har aldri vært borti sprøyter eller kniver når hun har vært på matjakt i søpla. Foto: Privat

- Det er en enorm ressurssløsing å kaste så mye mat.Derfor tar vi maten fra søpla i stedet for å kjøpe nytt, sier hun.

Flere tips for å spare miljøet får du her

Her får du gratis mat i Trondheim hver tirsdag