Hver tirsdag lages det middag fra bunnen av i Strandveien 23. Trondheim Folkekjøkken har stått sterkt på Svartlamoen i snart sju år, men tar alltid i mot nye fjes.

- Studenter fra hele verden kommer hit, det har blitt en fast kjerne, forteller Tobias Brennvik.

Følg trd.by på Facebook.

Snart sjuårsjubileum

Han og noen venner startet konseptet i 2009, og det har vært stor økning av folk siden den tid.

- Til vanlig er vi rundt 40 stykker hver gang, men det har vært mindre nå etter julen. Det er likevel alltid noen som blir med og lager maten, sier Brennvik.

Her er gladnyheten som får studentene til å juble.

Får gratis mat fra butikker

Butikkene leverer mye frukt og grønt til Folkekjøkkenet. Foto: Emma Dahle Moe

Maten som serveres kommer fra diverse butikker og bakeri i byen som de ikke kan selge lengre. Enten har det gått ut på dato, eller så er de deformert og ikke fin nok til å selges i butikk. De får all maten gratis.

- Det er kvalitetsmat. Ingen har blitt syke av å spise maten på alle disse årene, forteller Brennvik.

Her får du studentrabatt i Trondheim.

Lager kun plantekost

De får inn mye variert mat: grønnsaker, frukt, brød og hermetikk. Alt de lager på kjøkkenet er vegansk. Grunnen er så enkel som at det skal passe alle som kommer innom. De som ikke er veganere kan få ta med seg animalske matvarer hjem, hvis butikkene leverer noe som ikke er vegansk. De må likevel spise vegansk på Folkekjøkkenet sammen med de andre.

- Vi lager mye forskjellig. Alle lager sin egen spesialtet, men det går mye i indisk, sier Brennvik lattermildt.

Så langt har de ikke fått noen protester på plantekost. De fleste er åpensinnet og positiv til at det faktisk er mulig å lage så mye godt med bare plantebasert mat.

- Det er mye enklere med grønnsaker. Kjøtt kan lettere gjøre deg syk hvis du for eksempel skjærer det på samme fjøl som grønnsaker, sier Brennvik.

"Veganuary" er den nye kjendistrenden.

Slik holder studielånet ut måneden.