trd.by har tidligere skrevet om Insta-Andreas drastiske stilforandring. Nå har ikke bare stilen fått en forandring, også kostholdet.

-  Jeg skulle ønske jeg ble opplyst om kjøttindustrien da jeg var yngre, sier hun.

Snart kan du få vegetarmat levert på døra i Trondheim.

- Ikke naturlig

Andrea ble veganer for en måned siden. Før det hadde hun vært vegetarianer i ett og et halvt år. Hun gjorde det hovedsakelig for dyrene, men miljøet er også en stor faktor.

- Jeg begynte å lese meg opp, og fant ut at meieriprodukter var like ille som kjøtt. Det er ikke meningen vi skal spise kjøtt eller drikke melk, melk er for kyrne, sier hun.

Gladsø har over 160 000 følgere på Instagram. Det har selvfølgelig kommet en del kommentarer på hennes drastiske skifte.

- Det har vært både negativt og positivt, men for det meste positivt faktisk. Spesielt når jeg skriver om pels, er det flere som har sagt at de dropper å kjøpe pels på grunn av meg, sier Andrea.

Ernæringsfysiolog: - Nesten umulig å spise sunt i Trondheim.

Frustrert av pels

Hun er opptatt av å ikke dømme noen, men vil gjerne lære andre og gi dem kunnskap heller. Men ikke når det kommer til de pelsindustrien.

- Vi er vokst opp til å spise kjøtt, men ingen har lært at vi skal bruke pels. Ser jeg noen med pels, klarer jeg ikke å dra til meg blikket. Jeg blir frustrert og lei meg, sier hun.

- Alle bør vite hvor maten de spiser kommer fra, mener Andrea Gladsø (21). Foto: Privat

Andrea synes ikke det var vanskelig å bli veganer, hun sluttet på dagen. Den største utfordringen hun hadde var sminken.

- Først tenkte jeg "hva har dyr med sminke å gjøre?". Det er mye animalske ingredienser i sminke, og sminke som er dyretestet. De fleste på butikker sier at "i Norge er ikke produktene testet", men det har ikke noe å si hvor det er testet, pengene går til produsenten som tester uansett, forteller hun.

Dette er filmen som får unge til å droppe kjøtt.

Usunn livsstil

Hun er opptatt av at Instagrammen ikke skal være kun om det at hun er veganer. Hun interesserer seg for mye annet som for eksempel sminke og skuespill.

- Jeg vil selvfølgelig inspirere følgerne mine, men livet mitt er ikke å være veganer. Det er en livsstil, og jeg vil spille på alt og nå ut til flere. Det er mange som ikke vil høre om veganisme, sier hun.

Andrea synes det er mye morsommere å eksperimentere med vegansk mat, og det er spennende ting du kan lage av grønnsaker. Hun påpeker likevel at hun spiser mye usunt.

Gladnyhet: Ekspert regner mørk sjokolade som grønnsak.

- Jeg kan hjelpe folk hvis de vil leve en usunn, vegansk livsstil, ler hun.

For dem som ønsker å bli veganer, eller spise mindre animalsk, anbefaler Gladsø å melde seg inn i veganske grupper og se dokumentarer.

- Det mener jeg de som spiser kjøtt også bør gjøre. De bør i alle fall vite hvor det de spiser kommer fra, påpeker Andrea.

Disse studentene vil bytte ut kjøtt med insekter i fredagstacoen.

Stor vekst

Veganere har et plantebasert kosthold og spiser ikke kjøtt eller andre animalske produkter som egg og meieriprodukter, skriver Aftenposten.

- Å være veganer er en måte å leve på som går dypere enn bare hva man spiser. Det er en etisk overbevisning om at dyr har en egenverdi, og denne overbevisningen styrer livsstilen vår, sier Kristine Flunes, nyvalgt leder for Norsk vegansamfunn til Aftenposten.

Gruppen av vegetarianere og veganere er i ferd med å vokse seg stor i stadig bredere lag av folket, skriver VG.

– Fra 90-tallet og til tusenårsskiftet regner vi med en fordobling fra 1 prosent til over 2 prosent, eller rundt 100.000 mennesker. Fra 2000-tallet og frem til i dag, har det blitt enda flere, sier Pål W. Thorbjørnsen i Norsk Vegetarforening til VG.

Vilde (23) bruker bare 3600 kroner i året på mat - resten finner hun i søpla.