Mette Bjørnsdatter Hafskjold, Helle Aune Brastein og Marius Korsnes åpnet sammen Stammen i Kongens gate i vår, som tidligere var Café Nim.

Det var Brastein som lenge hadde hatt en drøm om å åpne kafé, men så ikke på det som realistisk. Da hun ble arbeidsledig begynte det å skje ting.

- Jeg følte det var dette jeg ville i livet. Da jeg ble arbeidsledig hadde jeg tid til å bestemme meg for hva jeg ville. Rasjonelt var det ikke noe mulighet, men så ble det sånn likevel, ler hun.

Følg trd.by på Facebook

Grønn mat

På kafeen bruker de kun frukt og grønnsaker som egentlig skulle ha blitt kastet. Tørrvarene bestiller de økologisk hos et firma. Og etterpå finner de ut hva de skal lage.

- Det er derfor vi ikke har fast meny. Vi har fast taco på fredag, og pizza på lørdag. Men ingrediensene varierer ettersom hva vi får den uka av overskuddsmat, sier Brastein.

Maten de lager er for det meste vegansk, og noe vegetarisk. Noe de mener enkelte kan være litt skeptiske til før de har fått smakt. De har derfor policy om å ikke merke at det er vegetarmat. De ønsker at folk skal komme inn å prøve uten å bli skremt av «grønt» konsept.

- Vi vil skape mangfold, og at det skal være åpent for alle. Vi hadde en innom som var en klassisk stor kjøttspiser, og flirte av linsetacoen. Men han gikk med på å prøve den, og han kom igjen dagen etter. Så det er kult at folk tør å smake, forteller Hafskjold.

Her kan du sette «kaffe på vent» til noen som trenger det

Sakte tempo

For Stammen-gjengen er det viktig å ikke stresse, og de vil heller ha ting i sakte tempo. Derfor har de mye hjelp rundt seg. Det er likevel ikke kun de tre som styrer skuta.

- Vi har et helt crew som hjelper oss, så vi gjør ikke alt alene. Mye familie og venner, vi er kjempeheldige med dem, sier Hafskjold.

Konseptet deres er klart, og målet er enkelt: de ønsker å skape bevissthet rundt det å leve miljøvennlig og bærekraftig.

- Vi ønsker at det skal være en samleplass for samfunnsengasjerte. Jeg tror at alt henger sammen, sier Korsnes.

Her har Trondheims første hundebar åpnet

- Skjer mye her

Åpningstidene til kafeen er litt som de selv ønsker, og de har fast åpningstider torsdag, fredag og lørdag. Ellers åpner de hvis det skjer noe.

- Vi ser nå at det begynner å bli booket mye som skjer framover, så det blir mer og mer åpent. Så håper vi etter hvert at vi kan begynne å åpne mer etter hvert, forteller Hafskjold.

De arrangerer ofte konserter, quizer og improteater. Mette mener det er vanskelig å få folk til å dukke opp med mindre de har arrangement, så det jobber de for å få til.

- Vi sammenligner oss mye med Ila Brainnstasjon, for de er også en ganske liten kafé i utkanten av sentrum. De hadde i begynnelsen mange arrangement, helt til et visst punkt der de ikke trengte å ha det mer for at folk kjente til plassen, sier Korsnes.

- Vi ser at det skjer mye her på Hospitalløkka, vi tror dette er et område Trondheim kommune er interessert i. Det dukker opp ting her, legger han til.

Eieren bak dette stedet hevder han serverer byens beste espresso