Opptil 10 personer skal uforvarende ha fått dop i drinken sin under den danske metalfestivalen Copenhell, som gikk av stabelen 14. til 17. juni i København – med storkanoner som Guns N'Roses og Pantera på scenen.

Festivalen har ikke tidligere opplevd episoder med såkalt drugging. Nå oppfordres festivalgjengere som kan ha hatt lignende opplevelser eller på andre måter har opplysninger til å melde seg, i håp om at gjerningsmennene kan identifiseres, melder det danske nettstedet Kulturmonitor.

Episodene skal ha skjedd i hovedølteltet på Copenhell, og dette er første gangen i festivalens historie at man er blitt klar over fenomenet – som ifølge dansk TV 2 sprer seg gjennom landets natteliv. Episodene ble ikke meldt til festivalens sikkerhetsfolk eller politiet, men fremkom i en Facebook-gruppe for Copenhell-fans.

Nå sier festivalsjef Jeppe Nissen at man vil gjøre tiltak for å forhindre at slikt skjer i fremtiden. Også andre danske festivaler som Smukfest, Tinderbox og Roskilde sier de vil se på dette «med største alvor».

Danske helsemyndigheter sender i kjølvannet av avsløringene en klar oppfordring til festivalene selv om å forebygge dopbruk og dermed også slike episoder.

– Festivalene kan, som en aktør de unge ser opp til og lytter til, tydelig markere sin holdning mot stoff, sier Sundhedsstyrelsens seksjonsleder Maja Bæksgaard Jørgensen til nettstedet.