Schanke og venninnene Tina Sæther og Ann Mathea Wiborg Wollan sitt stunt ved Solsiden 22. april fanget mange blikk.

Som en del av Schanckes bacheloroppgave i Drama og Teater ved NTNU, fant 28-åringen nemlig ut at hun skulle plukke søppel – på et vis litt utenom det vanlige.

– Vi så på hvordan søppel kan være en rekvisitt, gjennom performancekunst, sier Schanke.

Asbjørg Bakk Schanke: student, musikksysler og kreativ søppelplukker. Foto: Privat

Hoppende, dansende og kanskje litt svevende spretter venninnene rundt på Solsiden, iført trikoter, ansiktsmaling og oppvaskhansker.

– Som en boble

På en video Schanke har lagt ut på Instagram, kan du høre en forbauset forbipasserende utbryte:

– De rydder, jeg ser jo det, men hvorfor gjør de det på den måten?

  • Se videoen her:

– Hvordan reagerte folk som så dere?

– De fleste var ganske positive og kommer med heiarop, mens noen er i sin egen verden og går forbi. Vi kunne gått rundt helt standard og plukket søppel, men det er artig å gjøre noe mer ut av det, sier Schanke, som sammenligner det med å danse på Lokal bar, klubb og scene.

– Det var veldig fritt og godt. Det var som en boble. Men det er så mye sneiper som er nedtrampet, og det er søppel overalt. Det er ikke så artig, sier Schanke litt mer alvorlig.

– Vi skulle forestille alger, havets lunger i overført betydning, sier Schancke, som etterlyser flere alger til å gjøre flere lignende og større stunter igjen. Foto: Ingvild Bakk

Mange blikk – eller visninger – får trondhjemmeren også på Instagram-profilen sin. Siden i fjor sommer har hun lagt ut små «trudelutter», som er blitt sett av tusener.

Henter inspirasjon overalt

– Jeg var lei av å studere. Da er det veldig lett å gjøre alt mulig annet, og da oppdaget jeg at det var «Garage band» på telefonen. Så begynte jeg egentlig bare å fikle inne der, sier Schanke og ler.

Samtidig kunne hun spille inn og lage små musikkvideoer – alt med telefonen. Det har gitt innslag om alt fra bananer, dadler til om studentlivet i Trondheim.

  • Se her:

– Hvordan kommer du på alt det du legger ut?

– Jeg blir på en måte inspirert av det meste. Det er veldig enkelt når du har verktøyene på mobilen. Du kan skrive, ta notater, lage sanger, spille inn film og redigere. Det går fort fra jeg tenker på et tema og så lager en sang, sier Schanke.

«Cringe»

Schanke sier hun ikke hadde trengt å legge det ut, men sier det er artig om folk synes det er interessant – ja, til og med rart.

– Det var noen som i god mening nevnte ordet «cringe». De synes vel at det er rart, og det er litt artig det også. Folk kan mene forskjellige ting, og du kan uttrykke deg på så mange forskjellige måter, sier Schanke, som senere på SMS prøver å forklare målet med postene hun legger ut på Instagram:

– Jeg tror målet handler noe om måten ting kan tolkes på, og at det med tolkning er interessant i seg selv – om det gir mening 😅 skriver hun.