Det skapte nemlig full storm i sosiale medier torsdag, da det ble søkt etter unge gutteskuespillere til rollen som prins William – i filmen 11 år gammel.

I annonsen sto det at britiske skuespillere ikke kunne søke om rollen, angivelig «på grunn av nye Brexit-regler fra 1. januar 2021». Da trer Storbritannia ut av EU, og en ny avtale som sikrer fri ferdsel og arbeidstillatelse er fremdeles ikke på plass.

Filmen «Spencer» tar for seg en sentral julehelg tidlig på 1990-tallet der Diana innser at ekteskapet ikke fungerer, og at hun neppe kommer til å bli dronning en dag.

Hovedrollen spilles av amerikanske Kristen Stewart – som sliter med Dianas karakteristiske uttale og jobber med egen stemmecoach. Innspillingen vil foregå i Tyskland, der et slott skal illudere Balmoral. Regissør er chilenske Pablo Larraín, og det er en samproduksjon med Europa og med EU-midler om bord.

At en ikke-brite skulle spille unge William ble imidlertid for mye for Twitter, og nå har den britiske «Spencer»-produsenten Paul Webster rykket ut og beroliget stemningen.

– Vi møter britiske gutter hele tiden med tanke på rollen. Har de et irsk pass er alt vel, men det er ingen hindring med et britisk et heller. Vi har ikke sagt vi må ha en utlending til å spille prins William, sier han ifølge Deadline.

Webster sier at mange på rollelisten vil være briter, mens andre er europeiske «for å møte visse finansieringsbetingelser». Samtidig bekrefter det britiske filminstituttet at britiske skuespillere i britisk-europeiske samproduksjoner er sikret å kunne jobbe på kontinentet takket være en egen avtale.