«Fra en forlatt festning kommanderer du en gruppe norske frivillige som kjemper mot numerisk overlegne tyske styrker ved starten av andre verdenskrig.»

Det er utgangspunktet for brettspillet til Petter Schanke Olsen fra Trondheim.

Brettspillet tar sted på Hegra festning, året er 1940. Foto: Halls of Hegra

– Det er en fin måte å spre ordet om det som skjedde oppå Hegra etter krigen. Det er ukjente hendelser for mange, men nå er det mange som får høre om det, sier Olsen, som bare likte tanken om å lage et brettspill om andre verdenskrig-historiene derfra.

– Kan høres absurd ut

Halls of Hegra er et brettspill hvor du med brikker, kort og terninger forsvarer Hegra festning mot tyskere. Og du spiller alene.

– For folk som ikke har spilt mer avanserte ting en Monopol og Ludo, kan det høres absurd ut at det er et spill bare for en person. Men når du tenker over er det ikke noe rarere enn å spille PC-spill alene, mener Olsen.

Foto: Privat

– Det er større enn folk flest veit, og det er blitt mer populært å spille solospill nå etter pandemien, hevder han.

Han og kompisen Thomas Lie-Gjeseth i selskapet deres, Tompet Games, har også tidligere gitt ut brettspillet Donning The Purple, som Trd.by omtalte i 2018.

Samlet inn femgangen

For å få finansiert produksjonen av spillet om Hegra festning, la Olsen ut en «Kickstarter». Det tilsvarer norske «Spleis» – bare at det er på engelsk og at folk fra hele verden donerer.

Målet? Å samle inn 150 000 kroner. Det tok 15 timer.

– Vi ble mer lettet enn glad, sier Olsen, som sier det har alt å si å samle inn nok penger allerede de første par dagene.

Foto: Skjermdump av Kickstarter

Det forteller nemlig om nok folk er interesserte, sier han. Og det var det visst. For torsdag ble innsamlingskampanjen avsluttet.

Totalt ble det samlet inn 784 329 kroner – over fem ganger så mye enn det som var målet.

– Dette betyr alt for oss. Vi går ikke så mye i pluss, for vi må fortsatt produsere spill. Men for indieselskaper som oss, er Kickstarter veldig behagelig. Da får du en forståelse av hvor mange som vil ha spillet ditt, og du kan trykke opp riktig antall i fabrikken, sier Olsen.

Folkefinansiering øker i popularitet

Remo Rehder er mangeårig brettspillentusiast og gründer av Brettspillguiden.

Han er ikke videre overrasket over Olsens Kickstarter-suksess med et smalt spill satt til Trøndelag.

– Det er en stor verden via internett. Det er blitt mange interessante og merkelige spill som er blitt lansert de siste årene, som finner sine likesinnede og hvor finansieringa går i orden, sier Remo Rehder, gründer av Brettspillguiden, til Trd.by.

Remo Rehder, gründer av Brettspillguiden, har testet mange brettspill siden oppstarten i 1999. Foto: NTB kultur

Han sier også at interessen for brettspill aldri har vært større.

– Mange har spådd brettspillets død siden 80-tallet da skjermbaserte spill kom, men det har ikke skjedd – heldigvis. Og nå er brettspill langt mer vanlig å spille blant voksne, og det er ikke uvanlig at 30-åringer inviterer til brettspillkvelder etter middagen. Det er en stor endring, sier Redher.

– Markedet har åpnet seg veldig, sier han.