Utenfor Gløshaugens stolte hovedbygg er de samlet; en stor gjeng med studenter kledd i grønne tights og t-skjorter. De står klynget sammen ved trappen til hovedbygget, og får beskjed om å sette seg ned. Så kommer arrangementskomiteen. Noen er kledd i matrix-frakk og andre i det som ligner slitte munkedrakter.

Alle er malt sorte i fjeset så studentene ikke skal kjenne de igjen. Allerede nå begynner det å bli komisk, og folk fniser vilt. Mannen i Matrix-frakk ser ut til å være the boss of the day. «Det ække' lov å le», sier han med en streng, ironisk stemme.

- Dette er første gang vi har åpnet for at noen utenfra får observere, sier leder for EMIL-styret, Heidi Snemyr (22), til trd.by.

Lik trd.by på Facebook

Tradisjon og teambygging

Det er førsteårsstudentene ved energi- og miljø som skal innvies i linjeforeningen EMIL. Opptaket er hovedsakelig en seremoni etterfulgt av ulike poster man skal delta på i grupper. Opptaket følger en historie, et EMIL-eventyr, som handler om den lille gutten Emil som må ut i verden og bekjempe oljekjempene.

- Hva betyr et slikt opptak for deres linjeforening?

- Det betyr veldig mye, spesielt for samholdet. Vi gjør hele helgen til en EMIL-helg, hvor vi har innvielse, opptak og ball på lørdagskvelden. Opptak er noe EMIL har hatt de siste 15 årene, så det er en lang tradisjon. Det hele er ment for å skape samhold andre steder enn skolebenken. Poenget er å bli kjent og drive teambygging, sier Snemyr.

Heidi Snemyr, leder for EMIL-styret. Foto: helene mariussen

Arrangementet blir også en «snakkis» både i forkant og etterkant, og det er mye spenning rundt det som skal skje, forklarer Snemyr. Hun mener det gjør det hele litt spesielt og bringer folk nærmere.

Det går mange smartinger på NTNU: NTNU-studenter lagde denne appen etter voldtekt i Trondheim

Kebabfett

Videre settes det fram et badekar foran de grønnkledde studentene, som de arrangerende fyller med kebafett. «Nå, hvem har lyst til å bade i badekaret?». På tross av at studentene vet de må ta en dukkert i fettet er stemningen god, og flere av studentene har allerede fått latterkrampe på dette tidspunktet. Mr. Boss i matrix-frakk drar fram en student. «Du sneik deg unna i fjor, du.», sier han, og viser studenten til badekaret.

Kebabfett helles i badekaret. Foto: helene mariussen

Planlegg utelivshøsten: Se hva som skjer på Brukbar/Blæst og Byscenen fremover!

Svarer på kritikken

Snemyr syns det er synd at en del linjeforeningsopptak har fått såpass negativ omdømme blant folk og i media.

- De parallellene som er trukket til kostymer og opptakene er forferdelige. Det er jo forståelig at man får slike negative inntrykk av opptakene, men det er synd, for det ligger så mye mer i det. Det hele er ment for gøy, og folk har det gøy. Det er ikke meningen at folk skal bli ukomfortable, men vi ønsker å gi studentene noe utfordrende slik at man kan sitte igjen med mestringsfølelse, sier hun.

- Et fotografi kan si så mye uten at det beskriver det riktige. Vi har jo også årlige spørreundersøkelser hvor vi får tilbakemelding på opplegget vårt, og 80% av de vi spurte sist kunne faktisk tenkt seg å gjøre opptaket igjen, sier Snemyr

Denne opptaksseremonien blir kalt motbydelig

Endelig i mål

Studentene deles inn i grupper, og løper pliktoppfyllende til postene som er satt opp. Noen steder får man i oppgave å kildesortere, andre steder er det vannballongkrig. Den mest illeluktede posten er en post hvor studentene må krype gjennom fiskeslo.

Den mest illeluktede posten er en post hvor studentene må gjennom fiskeslo. Foto: helene mariussen

Noen får også klasket et egg på skulderen eller i ny og ne. Etter fire timer med utfordringer, slit, og en god dose latter, er studentene ferdige med opptaket. Studentene Malene Leirpoll (22), Ragnhild Skjoldli (19), Julie Bjerkeseth (19) er kjempe fornøyde med å ha fullført opptaket.

- Hvordan er det å være ferdig med opptaket?

- Deilig!!! roper jentene i kor.

- Det har vært mye spenning rundt opptaket, mange forventinger. Nå skal det bli deilig å komme seg i dusjen. Nå har vi også fått diplom og er offesielt medlemmer av linjeforeningen. Denne skal opp på veggen, sier de.

- Hvordan var opptaket da?

- Artig, sier en.

- Skikkelig kjekt, sier den andre.

- Gøy, sier tredjekvinnen.

Krøp i fisk og shottet eddik

- Det var jo litt ekkelt, selvfølgelig. Vi måtte jo krype i fisk. Dessuten tapte laget vårt hver eneste post så vi fikk en del «straffer». For eksempel måtte vi rulle ned en bakke, krype som katter, og shotte eddik.

- Jeg måtte spise et rått egg! sier Leirpoll.

. Noen var så heldige å ha et egg i munnen samtidig som de tok et bad. Foto: helene mariussen

Jentene er klare på hva de syns om kritikken av linjeforeningsopptak.

- Opptaket er jo faktisk 100% frivillig og det er ingen som tvinges til å gjøre ting de ikke ønsker. De som arrangerer det hele har vært veldig klar på at man skal si i fra om det er noe man ikke vil, sier de.

Alt i alt mener jentene det var en kjekk opplevelse, og de mener det blir gøy å se tilbake på.

Lyst til å fylle opp med enkle og kjappe studiepoeng? På denne siden finner du de "billigste" studiepoengene på NTNU