- Appen er et digitalt rop. Hvis du befinner deg i en utrygg situasjon, kan du trykke på en knapp, så sendes det ut et varsel om hjelp til de i nærheten, sier utvikler Anders Hua til Adresseavisen.

Lik trd.by på Facebook

Studentene Svein Grimholt, Anders Hua, Jørgen Svennevik Notland og Stian Sandø har utviklet appen Flare, som nå er lansert for Android og iPhone. Magasinet Gemini skrev først om hjelpe-appen.

Kan be om hjelp eller hjelpe andre

Ideen oppsto under UKA i 2013, da det var en voldtekt og et voldtektsforsøk i nærheten av Studentersamfundet.

- Noen situasjoner kunne vært unngått dersom det var noen der. Politiets responstid er mellom 15 og 23 minutter, og da kan det være for sent, sier Hua.

Føler man seg utrygg, trykker man på en knapp, og en forespørsel om hjelp sendes ut til de i nærheten som har appen. De får opp telefonnummeret ditt og et kart over hvor du befinner deg.

Slik kan kartet i Flare se ut. Foto: Flare

- Hjelpe og bli hjulpet

- Jo flere som har appen, jo tryggere blir det. De i nærheten som mottar varselet, kan trykke på en knapp og ringe og spørre om det går bra, og få en oversikt over situasjonen. I tillegg får man opp et kart som viser hvor alarmen kommer fra, slik at man eventuelt kan gå dit og hjelpe, sier Hua.

Man kan stille inn radiusen til appen fra 50 til 500 meter.

- Appen fungerer slik at man både kan spørre om hjelp og hjelpe andre. Derfor heter den Flare – Help and be helped, sier Hua.

Et tillegg til nødetatene

- Har dere vurdert at de som vil hjelpe, kan komme opp i en farlig situasjon hvis man går til stedet alarmen kommer fra?

- Absolutt, og vi oppfordrer først og fremst til å ringe og spørre hva som skjer, og å alltid sette sin egen sikkerhet først. Det er også en egen knapp for å ringe nødetatene, sier Anders Hua.

Utviklerne ønsker først og fremst at appen skal være et tillegg til nødetatene.

Gründerne mener appen også kan være nyttig dersom man for eksempel har gått seg bort i skogen, eller som et forebyggende tik mot mobbing.

Det at man må oppgi telefonnummer og posisjon, kan bidra til å begrense eventuelt misbruk og tulle-alarmer, mener studentene.

– Vi har gjort flere tiltak som vi mener vil minimere misbruk av tjenesten, sier designer Stian Sandø til Gemini.

Brukerne viser bare sin posisjon i det øyeblikket de har trykket på alarmknappen. Ellers er man usynlig for alle andre brukere og også de som styrer appen.

Mandag formiddag hadde antallet nedlastinger økt til 470.

De har også lansert et samarbeid med Natteravnene i Trondheim og Faddervaktordningen i Trondheim.