Enten du skal til glamorøse St. Tropez, folkelige Marbella eller nordmenns mer eksotiske favoritt Thailand, er det stor sannsynlighet for sommerferien er en av de største utskeielsene du tillater deg i løpet av året. Og ingenting er bedre enn det!

Vi er nemlig helt for at ferie er synonymt med nytelse, og at du ikke skal regne på kroner og øre når du først befinner deg i paradis. Heldigvis er det mange grep du kan ta før du kommer så langt.

1. Pakkereise eller sette sammen reisen selv?

Dette er det første valget du tar når du bestiller ferie. Som så mye annet her i livet har også denne medaljen en bakside. En av de klareste fordelene ved pakkereiser, eller generelt hvis du bestiller fly og hotell samtidig, er at du automatisk får flere rettigheter.

Kort oppsummert må arrangøren stille garanti hos Reisegarantifondet, du blir omfattet av pakkereiseloven (som gir deg langt bedre rettigheter ved blant annet avbestilling og reklamasjon), samt at prisen som ble oppgitt ved bestilling skal omfatte samtlige avgifter både i Norge og i utlandet.

Når du bestiller en pakkereise som er designet for å tiltrekke flest mulig mennesker, sier det seg selv at reisen ikke er tilpasset dine preferanser (selv om arrangørene har blitt bedre med årene). Bestiller du hotell og fly selv kan du fritt velge blant alle hoteller og flyninger der ute. Kanskje har du et spesielt ønske om å reise på et spesielt tidspunkt, eller kanskje er det et hotell du bare må bo på? For ikke å snakke om at du ofte kan spare penger på å bruke litt ekstra tid på forarbeidet.

2. Vær fleksibel med reisetidspunktet

Sommer er høysesong, så prisforskjellene på å reise på en torsdag kontra lørdag er nok lavere enn resten av året, men likevel: det er fullt mulig å spare penger på å forskyve reisetidspunktet.

Har du ikke tatt ut ferie ennå, er det forresten en god del tusenlapper å spare på å hive seg på et restplass-tilbud eller å forskyve ferien til etter fellesferien, eller enda bedre, skoleferien er over.

3. Vær bevisst når du velger hotell

Selv om du har bestemt deg for hotell, er det ingen automatikk i at Kayak, Finn.no og Expedia tilbyr samme rompriser. Du skal heller ikke la deg lokke av at Expedia stresser med at "det kun er ett rom tilgjengelig." Hotellet har som regel flere rom du kan velge blant, og stadig flere hoteller reklamerer nå med at de tilbyr lavere pris enn om du velger å bestille via andre aktører.

4. Ikke la deg friste av ekstratilbud

Vi er helt med på at det kan være herlig å bestille en transfer-buss direkte fra flyplassen, og slippe å tenke på transport etter en lang flyreise, men det er som regel ikke det billigste alternativet. Det samme gjelder utflukter og andre såkalte "ekstratilbud" du kan benytte deg av.

Vi sier ikke at det ikke alltid er verdt pengene, men undersøk gjerne mulighetene til å booke disse tingene selv først. Noen hundrelapper her, og et par hundrelapper der, kan raskt bli noen tusen i løpet av ferien

5. Dropp taxfreeen

Ja, vi vet, taxfree blir ofte en obligatorisk del av ferieshoppinga. Kall det latskap eller vane - men du kan ofte handle langt billigere på det lokale supermarkedet. Ulempen er at det kanskje blir litt tungvint å sjekke inn x antall flasker vin, men sjokolade og annet småtteri som ikke kan knuse er det veldig greit å kjøpe med seg før du reiser.

Denne artikkelen er basert på informasjon fra Huffingtonpost, New York Times, Cosmopolitan, reisebyrået Ticket, Ving og tidligere saker vi har publisert på trd.by. Alle punktene er spesialtilpasset denne saken, og det er ingen direkte henvisninger.

Klarer du å gjette hva trøndere kjøper mest av på taxfree?

Vil du ikke være ung og hipp? Da må du unngå å reise hit