Forrige uke kunne Trønder-Avisa rapportere om en 13-åring fra Steinkjer som deler narkotikavideoer på Snapchat for 13000 følgere, og nærmere 10000 på Instagram. Leif Gunderson ved Steinkjer politistasjon påpeker overfor Trønder-Avisa at delingen av disse videoene ikke er straffbart, men at slike handlinger kan påvirke til ny kriminalitet. Politiet i Steinkjer har inntrykk av at gutten skryter på seg kriminelle handlinger, og at det er en overdrivelse for å virke mer interessant.

Folk bruker sosiale medier for å provosere fordi det er lett tilgjengelig, ifølge førsteamanuensis i kommunikasjon ved Westerdals, Synne Skjulstad. Ting blir raskt delt og man kan gå fra å være helt ukjent for mengden til å plutselig få innholdet sitt spredd til mange tusen mennesker. Hvis du vil skape debatt er det en plattform for å få respons. Dette var vanskeligere før og dermed utgjør sosiale medier en kjempeforskjell. Samtidig er ikke provokasjon noe nytt spesifikt for sosiale medier.

- Provoserende formidling har blitt gjort i alle mulige medier tidligere, alt fra tegneserier til tv-programmer, til filmer og kunst. Men det som skiller de nye mediene fra de eldre, som Instgaram og Snapchat, er at folk i større grad har mulighet til å delta og engasjere seg i diskusjoner. Slike medier setter i gang en visuell samtale, sier Skjulstad.

Gleder seg til å provosere

Jørgen Brovold fra Trondheim, bedre kjent som brovold89, er kjent for å dele bilder og videoer på Instagram og Snapchat av nakne damer. Før Snapchat og Instagram strammet inn reglene sine delte han også bilder av at han hadde sex og mottok oralsex.

Hvorfor? Fordi han elsker å provosere, forteller han til Trd.by.

- Det er helt fantastisk at folk blir provosert. Da har jeg gjort noe rett. Jeg skriver og publiserer ofte med viten vilje det jeg tror folk vil henge seg mest opp i. Det er om å gjøre å presse mest mulig grusomheter inn i en publisering. Folk blir sint, og det skaper reaksjoner. Reaksjon skaper flertall, flertall skaper inntekt.

Å bla gjennom Instagram-feeden, hvor han for øvrig har over 46 000 følgere, er som å se et mykpornomagasin, hvor pupper, rumper og g-strenger florerer. På et bilde er en jente bundet fast i tau, naken, mens hun ligger i senga. De nakne jentene er anonymisert, og er med frivillig. På Snapchat, hvor han har rundt 85 000 følgere, finner man samme innhold, men følgerne kommer enda tettere på aktivitetene med video, hvor Brovold filmer at han er med de nakne damene i øyeblikket.

- Jeg gjør dette fordi alt er så stuerent at noen må gjøre noe kontroversielt. Da jeg starta tenkt jeg «fy faen jeg er så lei av å se mat, babyer og treningssnapper. Hvor er underholdninga? Noen må ta på seg skurketrynet. Fuck it, jeg gjør det selv».

Ute etter oppmerksomhet

Synne Skjulstad har forsket på hvor grensa går hos sosiale medier. Ved å analysere kunstneren bessnyc4 på Instagram har hun fått innblikk i hvordan noen brukere provoserer, analysert hva som er greit å publisere, og hvordan Instagram håndhever sine retningslinjer. Hun presiserer at hun ikke kjenner til Brovold89 eller 13 åringen fra Steinkjer, og uttaler seg dermed på generelt grunnlag.

- Ved å provosere ønsker man å synes, og å stikke seg ut i mengden. Eksempler er alt fra artist Madonna til kunstner Morten Viskum, som putta rotter i matvareglass og satte i hyllene på butikken, eller pissoaret til Duchamp. Noen gjør det for å vise noe eller avdekke noe, andre gjør det for oppmerksomhet, noen er kanskje ustabile, mens noen vil bli president, som Donald Trump.

- Kunsten å bli hata

- Jeg elsker det å bli snakket negativt om. Det er få i verden som elsker å bli hata, men jeg liker det. Kunsten å bli hata er det som motiverer meg til å fortsette. Det jeg driver med er kontroversielt, men jeg syns jeg har gjort en god jobb når folk lar seg provosere, sier Brovold.

Han innrømmer at det høres sært ut, men at provokasjon er en del av imaget hans.

- Jeg er bevisst ute etter kontroversiell underholdning. Jeg gleder meg til å provosere, og det jeg ønsker mest er å skape en reaksjon for å få folk til å mislike meg. Det er selve juvelen i egosenteret, og gleden i hverdagen min, sier han.

Mannssjåvinister og feminister

Brovold mener at alle menn innerst inne er mannssjåvinister, og at alle gutter underholdes av videoene og bildene hans. Han får ofte kritikk for hvordan han behandler og fremstiller damer, og flere mener han har et forvridd kvinnesyn. Selv mener han at han ikke er en kvinnehater.

- Gjennomsnittsmannen er en primitiv skapning, og tenker på øl, fitte, pupp og bil. Guttene elsker meg og jentene syns det er ekkelt. Det er akkurat det jeg vil. Det er det mannfolk flirer av; alle menn er mannssjåvinister uten å tørre å si det til kjerringa si. Det er harde fakta, og noe en kvinne som skal ha likestilling i 2017 ikke liker.

Brovold mener feministene som kritiserer han har rett i det, men forsvarer sitt image med at det er underholdning.

- De som lar seg provosere er mennesker med litt meninger, oppegående folk som har litt mellom ørene. De blir provosert fordi de syns det er billig, «trashy» underholdning, og det anses som en ekkel måte å komme seg opp og fram i livet. Det har de litt rett i.

Vil ikke være et forbilde

Jørgen understreker at Brovold89 ikke er det samme som Jørgen som privatperson. Han mener han spiller en karakter, en «douchebag», og at han gjennom denne karakteren kan slenge så mye dritt han vil på kontoene sine. Han ønsker ikke leve et a4-liv, og den største frykten er å ende opp som den vanlige mann i gata med taco-fredag og daglig tur med kjernefamiliens golden retriever. Han kjenner han blir «kvælt» av tanken. Allikevel anbefaler han ingen å gjøre det, og mener det er en bakside av medaljen: man må være sterk mentalt, og forberedt på kritikk. Han er også skeptisk til at barn ser han som et forbilde.

- Mange barn sier jeg er forbildet deres, en glorifisert rollefigur, en legende. Da tenker jeg «What the fuck?»; jeg ønsker jo ikke å være en rollemodell, og vil i hvert fall ikke at mine barn skal bli som meg. Men jeg skjønner at det er spennende for ungdommer.

Snakker du i søvne? Da bør du lese videre

Spy, sjekking og utroskap på dass: Trondheims bartendere avslører

Borvold forteller at han elsker å provosere. Foto: Privat