Hver fjerde nordmann føler seg ensom, og de yngste er blant dem som kjenner mest på det, viste en Røde Kors-undersøkelse fra desember.

Det vil fire 18-åringer fra Heimdal gjøre noe med.

De savner en sosial møteplass, spesielt i deres område av byen.

– Det er bare «Mæccern» (McDonalds på Tiller) her. Det er ikke noe for dem som ikke driver med idrett, sier Fredrik Petersen (18), en av initiativtakerne bak et nytt tilbud for unge «En ainna plass».

Traff hverandre og ble gode venner

«En ainna plass» skal bli en møteplass for unge i Trondheim som kanskje sliter litt, sier Juni Raak Høiseth, prosjektleder i KBT (Kompetansesenter for brukererfaring og tjenesteutvikling), som arbeider innenfor psykisk helse og rus.

Møteplassen vil være i Søbstadvegen 2, over blomsterbutikken i Heimdal sentrum.

Oliver Sakarias Stigum (18), Håkon Menne (18) og Fredrik Petersen møter Trd.by i KBTs lokaler på Sorgenfri.

Guttene var selv deltakere i et tidligere tilbud fra KBT, Glimt Ung, som også var en sosial møteplass.

Foto: Ole-Fredrik Lambertsen

Prosjektet måtte legges ned da det ikke fikk midler til å fortsette. Men guttene savnet tilbudet så sterkt at de selv tok kontakt med KBT for å søke etter nye midler og starte opp «En ainna plass».

Guttene ble alle gode venner etter å ha møttes via Glimt Ung.

– Det betyr så veldig mye. Uansett hvor dårlig dagen har vært, det endret på humøret når vi fikk det felleskapet og noen å være med, sier Stigum (18).

– Håper de kan komme til oss

Foreløpig har de kun prosjektmidler for ett år. De håper å forlenge det. Guttene så fort hvor viktig et tilbud som dette var for dem da det tidligere prosjektet ble lagt ned.

– Da det ble avsluttet, var det rett tilbake på «Mæccern» igjen. Det var bare så trist, sier Petersen.

– Før Glimt var jeg ensom og deprimert, men etter Glimt fant jeg en gjeng på 15. Det hjalp, sier Menne.

Foto: Ole-Fredrik Lambertsen

På den nye møteplassen kan ungdommen drive med ulike aktiviteter sammen og få tilbud om individuelle støttesamtaler.

De har musikkrom, kunstrom, tagging, instrumenter, Switch, brettspill og stillerom – for å nevne noe. Det blir også servert mat, drikke og snacks.

– Etter korona er det nok flere som har følt på ensomhet og sittet alene. Det kan være vanskelig å komme inn i det sosiale igjen. Jeg håper at de kan komme til oss, og få det sosiale de trenger, sier Stigum.