Pandemien har gjort at mat- og måltidsbransjen står i en krisesituasjon med akutt mangel på kokker og servitører, varslet NHO Reiseliv tidligere i høst.

En av dem som har merket det på kroppen, er Roger J. Rønning som er direktør på Scandic Lerkendal.

– Vi har heldigvis mange gjester som ønsker å komme til oss, men vi sliter med å få tak i folk som kan lage og servere denne maten, rett og slett fordi de har forsvunnet ut av bransjen, sier Rønning.

– Jeg er bekymret for rekrutteringen i tiden fremover, sier han.

Hotelldirektør Roger J. Rønning i Scandic Lerkendal. Foto: trd.by Ole-Fredrik Lambertsen

Etterspørselen etter kompetanse har vært en utfordring over lang tid i bransjen, og utfordringen eskalerte som følge av pandemien. Mange ble permittert og kom aldri tilbake igjen.

– Det har aldri vært sånn

Det har gjort det vanskelig for Rønning å rekruttere nye.

– Vi føler at vi konstant er litt på hælene. Nå driver vi litt med brannslukking ut mot gjestene. De merker det nok ikke så godt, men på bakrommet bruker vi masse tid, mye mer enn før, på bemanning. Også bemanningsbyråer sliter med å levere, sier Rønning.

Det kan daglig leder Svein Skaalvik i Effect bemanning bekrefte.

Flere trenger kokker og servitører etter halvannet år i unntakstilstand. Foto: Ole-Fredrik Lambertsen

Han sier de har opplevd usedvanlig stor pågang fra bransjen som trenger folk.

– Det har aldri vært sånn etterspørsel som det har vært i år. Det har alltid vært en topp før julebord og sånne ting, men i år startet en voldsom etterspørsel allerede i september, og det er veldig uvanlig. I oktober var det helt ekstremt, sier Skaalvik.

Han forteller også om en ny trend.

– Vi skaffer personale for faste stillinger ved at de leier først. Det har vi aldri sett før. Det er stillinger på alle nivå, helt opp til hovmester og restaurantsjef, sier Skaalvik.

– Mange unge kunne jobbet fast

På Scandic Lerkendal møter Trd.by Teresa Nyalane Omod (26) fra Buran. Hun er egentlig helsefagarbeider, men har havnet på tilkalling hos Rønning.

– Jeg har ikke jobbet med servering tidligere, men det er litt det samme som å jobbe med mennesker som i helsejobben jeg hadde. Det er noe jeg liker, sier Omod.

Omod kommer opprinnelig fra Sør-Sudan, men har bodd i Trondheim siden hun var 10 år. Foto: trd.by Ole-Fredrik Lambertsen

Hun begynte i slutten av juli – og det er blitt mye jobb på henne.

– Det er ganske mange vakter som man kan ta hvis man vil, sier hun.

– Vi er veldig avhengig av folk som henne, sier Rønning, som ønsker å snakke opp bransjen.

– Det er en fantastisk bransje å jobbe i. Mange unge mennesker kunne jobbet fast og på tilkalling når de studerer og kan og har lyst, sier Rønning.

Omod jobber som tilkalling, men det står ikke på vakter for henne å ta. Foto: Ole-Fredrik Lambertsen

Spent på vårens søkertall

Han er spent på hvordan søkertallene til spesielt kokk- og reiselivsfagene blir til våren.

– Om vi merker en negativ koronaeffekt på søkertallene, da blir jobben enda litt mer krevende framover, sier Rønning.

Remy Nordvik driver Mat i Hagen og skal starte opp det nye sushistedet Maki på Bakklandet i desember.

Remy Nordvik har tidligere drevet Sabrura. Nå driver han Mat i Hagen og Maki. Foto: Mariann Dybdahl

Han kjenner mange i bransjen og ser det samme som Rønning.

– Det stemmer at det er vanskelig å rekruttere. Det er mange som har forsvunnet. Mange utlendinger, men også norske folk, som rett og slett har gått over til annet type arbeid virker det som, sier Nordvik.