- Jeg har vært på Samfundet helt siden jeg flyttet hit for to og et halvt år siden. Jeg vil være med på å påvirke det som skjer, sette agenda, og det er utrolig gøy å få sjansen til å lede en så stor organisasjon, forteller Eirik Sande (23) til Trd.by.

For den nyvalgte lederen er Studentersamfundet et tilleggshjem.

Det var først på lørdag forrige uke Sande lanserte seg selv foran Storsalen som kandidat for ledervervet ved Studentersamfundet i Trondhjem. Under valget tirsdag kveld sto det mellom tre personer, og Sande endte opp med å trekke det lengste strået.

- Hvordan føles det å være nybakt leder?

- Det er surrealistisk, og veldig gøy. Det er litt overveldende, det har vært mye følelser de siste dagene. Jeg ble valgt midt i en hjemmeeksamen, men jeg tror det har gått fint med den også, smiler Sande, som egentlig er fra Hønefoss, men som flyttet til Trondheim for å ta lektorutdanning i samfunnsfag ved NTNU.

- Vi skal være bevisst på hvem vi inviterer

Sande begynte selv å jobbe for Samfundet først under Uka . Deretter var han medlem i Markedsføringsgjengen, for så å ta over som gjengsjef der.

- Det har stormet litt rundt Studentersamfundet den siste tiden, spesielt i forbindelse med festen «Politisk Ukorrekt». Hva tenker du om da det sto på som verst?

- Jeg blir veldig glad når du bruker navnet «politisk ukorrekt». Jeg opplever at arrangementet har fått et ufortjent navn som «nazi-festen», noe som ikke var intensjonen. Jeg synes det er viktig å ikke la dette overskygge alt det fine som Samfundet står for, men heller la det bli en påminnelse om hvilken påvirkning vi har.

Kostymene brukt under temafesten «Politisk Ukorrekt» vakte mange reaksjoner. Bildet ble hentet fra Facebook-siden til Studentersamfundet i Trondhjem. Foto: Faksimile

Lærerstudentene byttet beite: Først var jeg skeptisk, men så ble jeg solgt da jeg var her på befaring

Sande forklarer at han vil videreføre arbeidet det nåværende styret har gjort for å følge opp rutinene for godkjenning og gjennomføring av arrangementer hos Studentersamfundet.

- Det er viktig å ta dette som en lærepenge, og det å være bevisst på at det vi gjør kan ha uforutsette konsekvenser. Det var dårlig humor og en mislykket ironi, og jeg skjønner veldig godt at folk reagerte, sier Sande.

- Du sier at dette ble en lærepenge. Det ble hevdet at invitasjonen av Hans Jørgen Lysglimt Johansen til debatt om Donald Trump viste at dere ikke hadde lært. Hva mener du om det?

- Samfundet har tradisjon for å presentere synspunkt som ikke stemmer med det vi mener selv. I høst hadde vi også lederen av Islam Net, Fahad Qureshi, som innleder. Det var også kontroversielt på sin måte. Jeg mener vi skal la folk få si det de mener, men de skal bli utfordret. Folk skal ikke være redd for å komme til oss for å snakke. Men vi skal være bevisst på hvem vi inviterer, og så er det viktig at vi som styre viser åpenhet om hvorfor, forklarer Sande.

- Ville du personlig ha trukket invitasjonen?

- Nei, personlig ville jeg ikke ha trukket den. Jeg synes ikke noe om meningene hans, men vil ikke ha sensur. Men jeg hadde ønsket meg mer moderasjon da han snakket. Det er viktig at alle sider blir representert, men det er viktig å finne noen som ikke direkte går etter medlemmene våre.

Åpenhet, tilhørighet og politisk bevisstgjøring

Først på selve 17. mai tiltrer Sande som den nye lederen for Studentersamfundet i Trondhjem. Innen den tid skal han være ferdig opplært i både historie, tradisjoner og daglig drift. Han er valgt som leder for ett år.

Det er spesielt tre verdier den nye lederen vil ta med seg inn i vervet; åpenhet, tilhørighet og politisk bevisstgjøring.

- Vi skal være åpne om hva vi gjør og hva vi står for, og Samfundet skal mene ting om det som skjer i Trondheim og på nasjonalt og internasjonalt nivå. Vi skal også være et hjem for flere, forklarer han.

Eirik Sande håper og tror han vil klare å kunne kombinere ledervervet med studiene, selv om det fort kan bli travelt. Foto: Line Pevik

- Hva ønsker du mer av - og hva ønsker du mindre av?

- Jeg vil ha flere meninger, det at Samfundet skal mene noe i debatter, og være i større grad en del av det offentlige ordskiftet. Styret har en politisk definert makt, og der må vi uttrykke oss med kronikker, og passe på å gjøre det som skjer i Storsalen dagsaktuelt.

- Og hva ønsker jeg mindre av? Kanskje mindre negative medieomtaler. Det er lett å si. Jeg tror de fleste er stolt av å ha vært på og være en del av Samfundet. Vi er helt drevet av frivillighet, og jeg håper og tror at folk har forståelse for dette når vi snubler.

Er det noe som engasjerer deg ekstra mye? Skriv til oss! Send debattinnlegg til trd.by@adresseavisen.no