Ordningen med en årsavgift på 1 dollar – cirka en tier i norske kroner – skal først prøves på nye brukere på New Zealand og Filippinene, sier X i en uttalelse.

Ifølge selskapet er målet med ordningen – som omtales som «Not A Bot» (ikke en robot) – å bekjempe automatiske kontoer og såkalte spammere som forsøker å «manipulere plattformen og forstyrre opplevelsen for andre X-brukere».

– Dette vil gi oss muligheten til å evaluere et potensielt kraftig tiltak mot bot-er og spammere, balansert mot tilgang til plattformen for et lite gebyr, skriver selskapet videre.

Eksisterende brukere vil ikke bli berørt av den nye betalingen. Nye brukere som ikke vil betale, skal fortsatt få mulighet til å lese meldinger, se videoer og følge andre brukere, men kan ikke legge ut dele, like eller lage bokmerker til innhold på X.

X-eier Elon Musk har tidligere antydet at plattformen kan begynne å kreve et lite gebyr fra alle som vil bruke tjenesten. I første omgang vil X teste betaling fra nye, ikke-verifiserte brukere på New Zealand og Filippinene. Foto: Michel Euler / AP / NTB

Premium-brukere betaler allerede fra 8 dollar i måneden eller 84 dollar i år og skal ikke betale 1 dollar ekstra. Denne tjenesten ble innført etter at eier Elon Musk fjernet en eksisterende ordning der såkalte verifiserte brukere fikk et blått merke ved brukernavnet sitt.

Forrige måned signaliserte Musk at X kunne bli en abonnementstjeneste for samtlige bruker, med en svært lav månedspris

Tesla-sjef og romfarts- og teknologigründer Musk kjøpte Twitter på 44 milliarder dollar i fjor. Siden han overtok, har han blant annet endret navnet til X og sparket 80 prosent av de ansatte, noe som har ført til svekket funksjonalitet for brukerne.