Etter suksessen med «Downton Abbey» og første runde med «The Gilded Age», der handlingen foregår i USA, kan serieskaper Julian Fellowes lett utropes til kongen av det moderne kostymedramaet.

Men det finnes ingen garantier for suksess, konstaterte han foran premieren på andre sesong av «The Gilded Age».

Han vegrer seg litt mot beskrivningen av seg selv som det moderne kostymedramaets konge, og sier han har skrevet mye annet også.

– Men jo da, det er blitt mye kostymedrama. Kanskje litt for mye, vil kanskje mange synes, sier Fellowes fra sitt hjem i England.

Julian Fellowes, her på rød løper for kinofilmen «Downton Abbey: A New Era» i London i fjor, tror ikke det blir film av «The Gilded Age». Foto: AP

Endret maktforhold

Fra mandag av var det mer «The Gilded Age» å se på HBO Max. Seerne tas med tilbake til det sene 1800-tallets New York, der den nyrike familien Russell forsøker å bli akseptert av noblessen som har «gamle penger».

Unge Marian, spilt av Louise Jacobson, forsøker fortsatt å finne sin egen vei i en konservative verden og Peggy, spilt av Denée Benton, må igjen slåss mot fordommene som møter hennes hudfarge.

Andre sesong av Julian Fellowes-serien «The Gilded Age» er nå strømmeklar. Foto: HBO Max

– I denne nye sesongen har vi kunnet utvikle relasjoner som jeg tidligere har tenkt på, og som det kanskje ikke fantes tid til å utvikle i løpet av sesong én. I en andresesong kan man finne muligheter til å endre på ting, sier Fellowes:

– Blant det som forandres nå er forholdet mellom søstrene Agnes og Ada. Den av dem som har pengene, har jo makten – og det endrer hele maktstrukturen. Akkurat som mennesker opplever livsendringer etter suksesser eller skilsmisser og andre ting.

Håper på tredjesesong

Julian Fellowes er svært glad og stolt over de skuespillerne som medvirker i «The Gilded Age», forteller han.

– Vi laget første sesong da det var lockdown under pandemien. Broadway var stengt, det satt en mengde fantastiske skuespillere som var arbeidsløse, og dem kunne vi da ta av.

Mye pomp og prakt også i «The Gilded Age», som foregår i USA. Foto: HBO Max

Han håper selvsagt på en tredje sesong av «The Gilded Age», og man kan ane at han allerede har begynt å skissere den.

– Samtidig vet vi jo ikke. Det avhenger av hvordan denne nye sesongen tas imot. Man må ta sjanser, det finnes ingen garanti. Sånn er det i denne jobben. Men jeg tror at publikum vil like det vi har gjort. Jeg ser på fremtiden med en blanding av realisme og optimisme.

Tviler på kinofilm

Om Fellowes tror at «The Gilded Age» i likhet med «Downton Abbey» får en avlegger i form av kinolangfilm? Det virker tvilsomt.

– Kinofilmer etter TV-serier er som oftest et slags farvel til TV-serien. Noen fungerer, andre faller til jorden. Det handler det også om å ta en sjanse. Vi som lager disse seriene har ikke kontrollen – men vi har det moro, sier 74-åringen som kan vise til en karriere som manusforfatter, skuespiller, produsent og regissør.

Andre sesong av Julian Fellowes-serien «The Gilded Age» er nå strømmeklar. Som i «Downton Abbey» følger man også tjenerskapet - her i prat når rikmannsbikkja luftes. Foto: HBO Max

I tillegg til «Downton Abbey» har han blant annet filmer og TV-serier som «Gosford Park», der manuset han skrev innbragte ham en Oscar, «Vanity Fair», «Young Victoria» med Emily Blunt i hovedrollen, «Belgravia» og «The Tourist».