- Det er ofte slik at studentene sitter i forsetet, og vedtar ordninger som Nav gjerne følger opp senere. Studentene tar nå et tak for offentlig tannhelse i Norge. Legeutgifter dekkes i stor grad av det offentlige i dag, men er du uheldig og trenger omfattende tannhelsehjelp dekkes det dårlig per i dag, sier velferdsdirektør Espen Munkvik i Studentsamskipnaden i Trondheim, Ålesund og Gjøvik (Sit).

I april vedtok studentpolitikerne på Velferdstinget i Trondheim å avvikle helserefusjonsordningen slik vi har kjent den. Nå vil de heller styrke utbetaling med tanke på tannhelse.

Mer en doblet refusjon

Før var det slik at du kunne få refundert tannlegeutgifter opp til 4 000 kroner i året hos Sit. Slik ordningen er i dag kan du få refundert over dobbelt så mye.

- Nå kan du få refundert 10 000 kroner på tannhelsetjenester som student, og denne grensen er ikke absolutt. Om du får et prisoverslag hos en tannlege, og det viser seg å være en kostbar behandling, kan du på forhånd søke om å få dekt opptil 50 000 kroner hos Sit.

Den nye refusjonsorningen dekker 75 prosent av utgifter over 2 000 kroner med makstak på 10 000 per kalenderår. Dersom du vet at utgiftene dine vil være mellom 10 000 kroner til 50 000 kroner kan du nemlig søke om forhåndsgodkjenning fra Sit. Oppfyller du kravene vil 100 prosent av utgiftene bli dekt.

- For å få denne refusjonen er det viktig at studentene søker på forhånd. Når det er snakk om slike summer må vi forsikre oss om at dette er tannpleiebehandling som er nødvendig, og ikke kosmetiske behandlinger.

Refusjon for tannhelsesjekk fortsetter

Den tidligere løsningen der du kunne søke om økonomisk støtte utover det folketrygda og andre etater er forpliktet til å gi, er nå altså erstattet med en mer omfattende refusjonsordning for tannhelse.

- Nav dekker ikke store utgifter her. Enkelte studenter har opptil 10-20 000 kroner i utgifter for diverse tannhelsetjenester, sier Munkvik.

Refusjon for tannhelsesjekk opprettholdes for å oppfordre til regelmessige tannlegebesøk.

- Refusjonsordningen slik vi kjente den ble vedtatt av studentpolitikerne på Velferdstinget i Trondheim for fire år siden. Studentene har også vurdert hvilken hensikt ordningen skal ha.

Justeringen av ordningen den gang tok utgangspunkt i Nav-reglement for egenandel.

- Studentpolitikerne mente at egenandelen på 2100 kroner var for høyt, og reduserte egenandelen til 350 kroner for studenter den gang, forklarer Munkvik.

Velferdsdirektør Espen Munkvik i Sit. Foto: Sit