– Dette er svært bekymringsfullt, fordi det viser at de ikke har noe forhold til betingelsene som følger med når man låner penger, sier personmarkedssjef Trond Bentestuen i DNB.

De som svarte at de vet hvilken rente de har, ble deretter bedt om å spesifisere dette. Her varierte svarene mellom 1,7 og 36 prosent.

– Dette viser at mange av dem som tror de vet, egentlig ikke gjør det, konstaterer Bentestuen.

De fleste svarer dog at renten ligger et sted mellom 10 og 30 prosent, ifølge spørreundersøkelsen Respons Analyse har gjort for DNB.

– Gjeldskrise

I undersøkelsen kommer det også fram at godt over halvparten av unge mellom 20 og 33 år har kredittkort som de bruker aktivt. Men én av fem betaler aldri eller bare av og til hele kredittkortregningen på første forfall.

– Hvis man ikke har penger til å kunne betale tilbake, havner man fort i en ond sirkel. Ubetalte regninger kan føre til betalingsanmerkninger. Dette er som å sette voksenlivet på vent. Drømmen om bolig, studier i utlandet og barn må i verste fall utsettes, sier Bentestuen.

DNB-toppen konstaterer samtidig at stadig flere unge sliter med å betale regningene sine.

Over 50.000 unge i alderen 20–30 år har i dag betalingsanmerkninger grunnet ubetalte regninger, viser tall fra Lindorff, som bidrar til å løse inkassosaker på vegne av privatpersoner og bedrifter. I snitt skylder de unge 53.919 kroner hver.

– Vi må snakke høyt om gjeldskrisen dagens unge står overfor, og hva vi kan gjøre for å hjelpe. Dagens unge har en inkassogjeld på svimlende 1,1 milliarder kroner, som i hovedsak er fra kredittkort- og forbruksgjeld, sier Bentestuen.

Sexolog om sugardating: - Kan bli fanget i en grensebrytende adferd man senere angrer på

«God kunnskap»

DNB relanserer nå boken «Skikk og bank» fra 2011 i håp om å gi unge en god økonomisk start på livet.

45 prosent av de spurte i undersøkelsen mener de har god eller svært god kunnskap om privatøkonomi. Andelen er 10 prosentpoeng høyere blant menn (52 prosent) enn blant kvinner (42 prosent).

– Nær åtte av ti unge sier at de ønsker bedre kunnskap om privatøkonomi, viser undersøkelsen. Dette er et rop om hjelp. De ønsker veiledning og kunnskap på veien inn i voksenlivet, sier Bentestuen.

De som eier bolig sier i større grad enn de som leier eller fortsatt bor hjemme, at de har god kunnskap om privatøkonomi.

Det er langt flere studenter som rangerer sin egen kunnskap om privatøkonomi som under middels, 25 prosent.

Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag fra DNB i uke 35 og 36. Antall respondenter var 511, i aldersgruppen 20–33 år.