Det nærmer seg 17. mai. Bunaden som satt helt fint i fjor, passet dessverre ikke i år. Kanskje har det siste året med innesitting ført til noen kilo ekstra, eller har kroppen kanskje valgt å kvitte seg med noen?

Uansett årsak – sjansen for at bunaden du fikk til konfirmasjonen din skal passe livet ut, er relativt liten.

Kroppen forandrer seg

– Det er vanskelig å si hvor ofte man må sy om bunaden sin. Det finnes ikke noe statistikk på det, og noen må gjøre det oftere enn andre. Men mange får gjerne bunad til konfirmasjonen sin, og det er klart at kroppen forandrer seg gjennom et langt liv, sier daglig leder ved Husfliden i Trondheim, Vibeke Furu.

Hvor mye det koster å sy inn eller ut en bunad, kommer helt an på forklarer hun.

– Det spørs helt hva som må gjøres og hvilken type bunad det er snakk om. I utgangspunktet er det vanskelig å gi en fast pris til kundene. Vi tar dem inn og ser deretter hvor mye som må gjøres, sier hun.

Daglig leder ved Husfliden i Trondheim, Vibeke Furu. Foto: Kim Nygård

Timesprisen på omsøm og reparasjoner er 990 kroner hos Husfliden. Furu opplyser at de har fast pris når det kommer til omsøm på Trønderbunaden. Å sy om vesten koster 3000 kroner, mens det koster 2000 å legge ut stakken.

- Det varierer

Linda Hårstad ved Bunadfolk forteller at hun aldri gir kunden en pris før hun ser produktet.

– Hvordan prisen blir, kommer helt an på hva som skal gjøres, og hvor mye kunden ønsker at skal gjøres. Sammen kan vi finne muligheter for å gjøre innsøm og utsøm på en enklere måte. Vi finner ei løsning i fellesskap, sier hun.

Timesprisen hos Bunadfolk er 500 kroner opplyser Hårstad. I fjor var timesprisen 600 kroner, og ifølge henne hadde Bunadfolk 40 prosent i omsetningssvikt i 2020.

- Det har vært hard konkurranse det siste året. Mange har latt være å kjøpe bunad på grunn av korona, men jeg tror det vil normalisere seg på sikt, sier Hårstad, og fortsetter:

- Enkelte bunader er laget slik at de enkelt kan sys ut, mens andre ikke. Noen kommer med bunader som er så greie å sy ut at vi kun bruker tre eller fire timer. Da blir prisen rundt 2000 kroner.

Esben Thyrum jobber med marked og salg i Norske Bunader. Også han opplyser at prisen kommer helt an på hva det er som må gjøres. Hos dem er timesprisen 500 kroner.

– Det varierer veldig hvor mange timer som trengs, men det mest normale er mellom fem og åtte timer. Det er mye som skal åpnes og sys igjen, sier Thyrum, og legger til at prisen er lik for herre- og damebunader.

Har fastpris

I motsetning til de andre aktørene, opererer Helens Systue på Lademoen med fastpris. For 3000 kroner syr de ut og inn både vest og stakk.

- Er det mer arbeid, for eksempel fordi det ikke er nok stoff til å legge ut bunaden, kan det bli dyrere. Men standard pris er normalt sett 3000 kroner på Trønderbunaden, sier Linda Nguyen.

Ifølge henne er det både fordeler og ulemper med å operere med fastpris.

– Det er viktig for oss at bunaden sitter bra. Hvis det blir feil må vi gjøre jobben om igjen, og da blir det på oss. Det samme gjelder dersom kundens kroppen endrer seg mens bunaden er inne hos oss. Samtidig er det mye enklere for kunden å forholde seg til en fast pris.

Linda Nguyen og Helen Nguyen ved Helens Systue på Lademoen. Foto: Synne Mauseth

Nguyen forteller videre at det har vært færre oppdrag i år enn tidligere år.

- Vanligvis har vi stor pågang på denne tiden av året, men det er nok mange som tenker at de ikke får brukt bunaden sin på 17. mai i år, sier Nguyen, og legger til at de har permittert tre av fem ansatte ved Helens Systue.