For tredje år på rad arrangerer Vivas, linjeforeningen for fornybar energi ved NTNU, Studentenes Ryddeaksjon.

I løpet av de to siste årene ar over 240 deltagende studenter samlet inn over 1400 kilo søppel i Trondheim og rundt 70 000 kroner til TV-aksjonen.

En dobbeltdugnad

Førstkommende søndag skal studentene ut for å plukke søppel igjen.

– Det er jo en slags dobbeltdugnad. Studentene i byen plukker søppel, og bedrifter sponser oss med penger som igjen går direkte til TV-aksjonen, sier Frieda Hagemeister som sitter i komiteen for Studentenes Ryddeaksjon.

Katrine Gylseth Eie, Frieda Hagemeister og Miriam Eilén Nerheim i komiteen for Studentenes Ryddeaksjon. Foto: Sigrid Eliassen Sand

TV-aksjonen 2020 går til WWFs arbeid for å bekjempe plast i havet, og aksjonsmidlene er øremerket tiltak i Indonesia, Vietnam, Filippinene og Thailand. I år går aksjonen av stabelen 18. oktober.

– Det er mye plast på avveie bare i Norge, men enda mer ekstremt i andre land. Det er en veldig viktig sak. Mye dyreliv går tapt på grunn av forsøpling i havet, sier Hagemeister.

– Mye som ikke skal være der

I fjor fant studentene blant annet en sykkel og en handlevogn i fjæra da de var ute og plukket søppel i Trondheim.

– Det ligger massevis av ting rundt omkring som ikke skal være der. Det er ikke før man aktivt går rundt og rydder, at man ser hvor mye søppel som egentlig ligger over alt, sier Katrine Gylseth Eie i komiteen for Studentenes Ryddeaksjon.

Fra fjorårets ryddeaksjon da studentene blant annet fant ei handlevogn i fjæra og plukket 621 kilo med søppel. Foto: Privat

Årets mål er å samle inn mer penger enn i fjor, forklarer Hagemeister og Gylseth Eie. Så langt har de samlet inn 30 000 kroner, mot 39 000 kroner i fjor.

– I tillegg vil vi gjerne ha med flere studenter. På grunn av korona er det dessverre kun NTNU-studenter som kan delta i år, men vi er jo mange vi også, forklarer Gylseth Eie, og legger til at studenter kan ta kontakt via Facebook-siden deres.

– Mange studenter har ikke råd til å donere masse penger til TV-aksjonen, men det er enkelt å bidra gjennom å plukke søppel, legger Hagemeister til.