– Vi åpna egentlig kafé i desember i fjor, men etter korona ble det vanskelig for den eksterne driveren å fortsette. Da de trakk seg ut, måtte vi bestemme oss for hvordan vi skulle gjøre det med videre drift. Da fant vi ut at vi var klare for å utvikle konseptet selv, sier daglig leder ved Nidaros Pilegrimsgård, Ingeborg Collin Høgseth.

Hun forklarer at de har fokus på bærekraftig turisme, lokal stedsutvikling, kulturarv og næring. Å bake inn et matkonsept i det hele, synes de er interessant.

Baker med urkorn

Elin Anita Aasland forteller at kun to prosent av det som dyrkes i Trøndelag er matkorn – resten er dyrefor. Hun har bakt med urkorn, som for eksempel speilt, i mange år, og skal også drive Streif når bakeriet åpner førstkommende lørdag. Hun forteller at det blir både pilegrimsvafler og flatbrød med urkorn på menyen.

Elin Anita Aasland og Ingeborg Collin Høgseth.

– Pilegrimsgården er en historieforteller, og da må også maten ha en historie. Urkorn er gamle kornsorter, som i utgangspunktet har mer næring og smak enn mel. Da industrien kom og tok over bakebransjen, forsvant også mye av urkornet, forklarer Aasland.

Da koronautbruddet inntraff, skjønte de ansatte ved pilegrimsgården at reiselivet i Trondheim kom til å måtte bruke lang tid på å bygge seg opp igjen. Som et ledd i dette, har de laget små opplevelsesturer og vandringer i byen, deriblant fra Lian og inn til byen og med kajakk langs Nidelva.

– Kafeen vil være en del av vandringene, og de som er med kan få med seg bakervarer herfra. Alt vi gjør skal være historiefortelling, forklarer Høgseth.

Nidaros Pilegrimsgård er det siste regionale pilegrimssenteret på vandringen langs leden. Her tilbyr de både overnatting og frokost.

– Skiller oss ut

Det siste halvåret har Hevd åpnet opp i byen, Godt Brød har etablert ei tredje avdeling og Onkel Svanhild har funnet sin plass i Olav Tryggvasons gate.

Aasland og Høgseth er ikke redd for at det skal bli for mange bakerier i byen.

– Jeg tror alle er såpass etablerte og unike at de klarer å stå stødige. De andre bakeriene har også urkorn i noen av sine bakervarer, og det synes jeg er veldig spennende. Trøndelag er en av de største på lokalmat og matfestivalen i Trondheim en av de største i Europa. Det betyr et stort ønske om å produsere og å kjøpe, sier Aasland, og legger til at de også vil ha åpent utover kveldene enkelte dager.

I høst ble deler av pilegrimsgården og kafeen pusset opp. Foto: Synne Mauseth

Kafeen skal være helårsåpen.

– I tillegg har vi en beliggenhet som skiller seg ut. De som skal på Marinen kan komme innom og kjøpe med seg takeaway før de vandrer videre. Vi kan tilfredsstille et helt annet marked på grunn av de store grøntarealene rundt her, legger Høgseth til.

Streifer forbi

Ideen til navnet «Streif» fikk de nettopp på grunn av take away-konseptet.

– Nesten ingen vet hvor pilegrimsgården er, men det ønsker vi at Trondheims befolkning skal vite og at de skal begynne å bruke oss. Dette er en perle i byen som mange ikke vet om, men mange streifer forbi på vei til Marinen, forklarer Aasland, og legger til at navneideen kom etter boka «Streif» av Thorbjørn Foss.

De ansatte ved pilegrimsgården gleder seg til bakeriåpning. Fra venstre: Elin Anita Aasland, Mali Trondmed, Siv June Øyen, Torunn Trædal, Toralf Neraas og Ingeborg Collin Høgseth. Foto: Synne Mauseth

I tillegg passer navnet bra med tanke på pilegrimsferder mener Høgseth.

– Pilegrimer er gjerne på søken etter noe og de streifer rundt. Dette skal ikke bare være en kafé, men også en plass hvor folk kan ta med seg noe til turen sin, sier hun.