– Jeg tror vi vil møte ting som vi har sett på TV, men som ikke har gått helt inn på oss. Det vil nok sette ting i perspektiv, sier Malena Tjensvold Reese (17).

Sammen med venninnene Cecilie Ydstebø Langvik (17) og Ingeborg Ydstebø (17), skal de reise ned til Libanon for å besøke flyktninger som ikke faller under FN sitt ansvar.

Faren til Ydstebø har jobbet med dette i et år, og da de fikk forespørselen, var de ikke i tvil om at de skulle dra.

Nå samler de inn penger via det sosiale mediet Spleis, slik at de kan kjøpe med seg telt, ovner, brensel og mat til flyktningene.

– Hvis flyktningene får klær, pleier de å brenne dem, for varmens skyld, forteller Langvik.

– Griner av alt

Hun har tenkt mye på hvilke syn som kan møte henne, og hun gruer seg spesielt til å se barn som har det vondt.

– Det blir vanskelig å se barn som springer rundt uten sko. Tenk hvis jeg hadde gått uten sko i desember, liksom, da hadde jeg jo stått og «hylgrene», sier hun.

– Jeg griner av alt, sier Tjensvold Reese.

Jentene forteller at de ikke har satt seg spesielt inn i flyktningkrisen. Faren til Ydstebø har jo fortalt en del, og i tillegg har de sett Leo Ajkics dokumentar Flukt, som han forøvrig vant Gullruten for.

– Vanskelig å velge

– Har dere tenkt noe på om dette kommer til å prege dere i ettertid?

– Ja, jeg tror det kommer til å gjøre oss mer bevisst. Jeg tror jeg kommer til å ta mindre for gitt, sier Tjensvold Reese.

Ydstebø tror det blir vanskelig å velge hvem de skal hjelpe der nede. Det er flere som trenger hjelp, og da må de som har det verst prioriteres først.

– Vi kommer nok opp i en del etiske dilemmaer, sier hun.

Gjengen er i full gang med forberedelsene, og det er bare noen få vaksiner som gjenstår før de vender snuten mot Libanon i fem dager.

Er det noe som engasjerer deg ekstra mye? Skriv til oss! Send debattinnlegg til trd.by@adresseavisen.no