- Jeg fikk være med til Libanon, og fikk se hvordan flyktningene lever der, forteller Ingrid Dalen (17).

Hun er elev på Tiller videregående skole, og er en av de som er veldig engasjert i skolens innsamlingsaksjon. Takket være hennes engasjement i fjor fikk hun være med til Libanon og se arbeidet organisasjonen Salam gjør for tilværelsen til de syriske flyktningene med egne øyne.

Over 100 000 i fjor

Det hele begynte i fjor da lærerne på skolen merket seg en lav deltagelse i OD-dagen.

- Det viste seg at bare 40 prosent av elevene deltok på OD-dagen. Vi hadde derfor lyst til å gjøre noe annet, sier lærer Lars Korsnes.

Skolen bestemte seg for å engasjere elevene gjennom sin egen innsamlingsaksjon.

- Engasjementet på skolen ble merkbart bedre, sier læreren.

Fra venstre: Ingrid Dalen (17), Emily Rønning (17), Ali Reza Narovei (16), Maram Rashid (16) og Fereshta Ahmadi (17). Maram er en av fire som har sydd solidaritetsarmbåndene. Foto: Richard Sagen

Det var Korsnes eget arbeid i Libanon som gjorde at elevene i utgangspunktet fikk høre om prosjektet. Elevrådet tok deretter avgjørelsen om at det var dette de ville samle inn penger til. Noe de klarte til gangs, og 107 195 kroner ble samlet inn i 2017.

- Vi har et mål om å slå fjorårets beløp, sier Dalen smilende.

- Hvordan samlet dere inn pengene i fjor da?

- Det var veldig forskjellig. Noen vasket biler, andre solgte kaker. Vi gjorde det vi ville, og tanken var at hvis man hadde en idé, så måtte man bare prøve.

- Elevene jobbet for pengene, og de la ned en skikkelig innsats, skryter læreren.

Folk på gata om OD-dagen

- Gir mer innsikt

I fjor fikk Dalen selv se hvordan de syriske flyktningene i Bekaadalens teltbyer har det, og hvordan situasjonen deres forbedres gjennom arbeidet til organisasjonen Salam, som drives av nordmannen Martin Kvernbekk.

- Det var spesielt, og jeg ble faktisk positivt overrasket. De har et helt annet liv enn det vi har, og det er som å gå 100 år tilbake i tid. Men likevel er de positive.

Hun forteller at opplevelsen gjorde at hun ble enda mer inspirert til å være med å samle inn penger.

- Det størst sjokket var å komme hjem igjen. For eksempel har man et helt annet perspektiv til diskusjonen rundt middagsbordet.

Disse armbåndene selges til inntekt for Salam. Armbåndene er laget av flytevester brukt av båtflyktninger, og er ment som et solidaritetssymbol. Foto: Richard Sagen

Tjuvstartet med solidaritetsbånd

Selv om vi ikke engang har nådd en tosifret dato i 2018, har elevene allerede samlet inn 18 000 kroner til årets innsamling. Ungdommene har selv initiert tjuvstarten.

- Det er helt strålende, og derfor ligger vi bedre an enn i fjor, sier den stolte læreren.

Blant annet har Maram Rashid (16) laget solidaritetsbånd av redningsvester båtflyktninger har brukt fra Tyrkia til Lesvos. Båndene har hun laget med tre andre, og skal selges til inntekt for saken.

- Vi har et mål om at alle i Trondheim skal ha en sånn til slutt, sier læreren.

Innsamlingen avsluttes i uke 12 i forbindelse med Operasjon Dagsverks informasjonskampanje, kalt Internasjonal Uke.

To nye lærere og legehjelp

Fjorårets 100 000 kroner ble blant annet brukt til to nye lærere (Adressa.no +) ved skolen bygd av Salam. I tillegg var det ei jente som i fjor donerte 15 000 kroner og ga synet tilbake til ei syrisk jente på fire år (Adressa.no +).

Korsnes reiser denne helga tilbake til Bekaadalen og blir der ei uke for å følge opp arbeidet. Også han er levende engasjert i saken.

- Vi har elever på denne skolen som også har vært på flukt, og så er det bra å bevisstgjøre elevene på at verden er litt større enn det vi ser til daglig.

Også i år vil to engasjerte elever få muligheten til å reise til Libanon og se hvordan livet på flukt ser ut.

SJEKK UT DETTE: Trd.by søker unge, engasjerte stemmer!

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook