Hvert år mottar 240 000 norske studenter støtte til utdanning i Norge og i utlandet, og til høsten begynner tusenvis av nye studenter i høyere utdanning.

Som både nybakt og erfaren student er det mye man skal tenke på ved semesterstart, fra bosituasjon og faglige utfordringer til nye sosiale situasjoner – og studiefinansiering.

Kommunikasjonsrådgiver Benedicte Borchgrevink i Lånekassen anbefaler alle å søke tidlig, for å sikre at pengene kommer før skolestart. Foto: Lånekassen/Kim Ramberghaug

Og når det gjelder det siste, er rådet fra Lånekassen entydig:

– Vi oppfordrer studenter som har fått bekreftet studieplass til å søke om støtte tidlig slik at de har pengene på konto til studiestart, sier Benedicte Borchgrevink, kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen.

Lånekassens fem tips til søknadsprosessen:

1. Bruk støttekalkulatoren for å beregne hvor mye lån og stipend du kan få.  Du kan få inntil 108 250 kroner i basisstøtte i undervisningsåret 2018–2019. Du kan også ha rett på andre typer stipend og lån.

2. Søk tidlig. Hvis du har fått studieplass, bør du søke før sommerferien, slik at du får pengene til studiestart.

3. Skal du starte på studier i utlandet til høsten? Vent med å søke om støtte til du har skaffet riktig dokumentasjon.

4. Sjekk Dine Sider. Her kan du følge søknaden din og blant annet få oppgitt forventet svardato.

5. Les deg opp på vilkårene for utbetaling. For at du skal få utbetalt pengene, må du ha signert avtale om støtte, registrert et gyldig kontonummer, fått bekreftet opptak og betalt semesteravgift.

Elever på videregående må vente med å søke

Elever i videregående opplæring må vente med å søke om støtte fra Lånekassen til de har fått skoleplass og takket ja til den. Det skjer for de fleste i juli.