- Jeg ble helt sjokkert da jeg fikk beskjed om at jeg fikk tilbud om studieplassen. Denne skolen har jeg hatt lyst til å gå på helt siden jeg var liten. For meg er dette en av de beste skolene for musikk i Europa, forklarer Erika Norwich til Trd.by.

Til tross for gleden over å ha blitt akseptert på den anerkjente skolen Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA), også kjent som Paul McCartney-skolen, er det ett stort skår i gleden. Russefeiringen for Thora Storm-eleven er akkurat ferdig, men for Erika er videregående ennå ikke over. Etter et tøft siste år på videregående, har skolen tilrettelagt slik at hun kan bruke ett ekstra år på å bli ferdig med skolegangen.

For å få økonomisk støtte fra Lånekassen må Erika ha fullført videregående skole, til tross for at utdanningen i England ikke har noen krav om grunnskoleutdanning, eller karakterer.

Uten en slik studiestøtte, kan drømmen om å studere musikk i Liverpool falle i grus.

- Jeg er 18 år, har fått denne muligheten som så ekstremt mange drømmer om, og det eneste som stopper meg er penger.

170 000 kroner i året

Musikktalentet Erika Norwich har lenge drømt om å kunne studere ved den anerkjente skolen LIPA. Nå håper hun at det i det hele tatt er gjennomførbart. Foto: Line Pevik

Erika vil dermed fullføre videregående skole på fire år, og får da et normalt førstegangsvitnemål. Men dette vil ikke skje i tide før første studieår ved LIPA. 18-åringen fortviler over at økonomien kan sette en stopper for skolegangen.

- Ei venninne på en annen linje på LIPA betaler rundt 90 000 kroner i året. Jeg tenkte at det kunne jeg klare, med hjelp fra familien. Da jeg fikk brevet om at jeg hadde kommet inn, fikk jeg derimot vite at det koster 170 000 kroner hvert år. Det er utrolig mye penger, og noe jeg ikke har råd til uten støtte.

Unntak for fremstående lærested

Reglene hos Lånekassen er slik at du må ha generell studiekompetanse i Norge for å få støtte til høyere utdanning i land utenfor Norden. Tidligere i mai sendte Erika inn sin søknad, men hun er bekymret for at hun vil ende opp uten støtte det kommende året.

- Jeg må i tillegg betale 25 prosent av årets skolepenger i depositum nå snart. Det har jeg egentlig ikke råd til, men håper å få hjelp fra familien. Jeg får bare håpe på at jeg får støtte fra Lånekassen, hvis ikke vil jeg ikke klare den store betalingen som kommer i august, sier Erika.

Erika forklarer at hele slekta er villig til å hjelpe henne for å kunne oppnå skoledrømmen. Likevel ser hun mørkt på et eventuelt helt år uten annen form for økonomisk støtte. Foto: Line Pevik

Det finnes likevel noen unntak til kravet om generell studiekompetanse. På Lånekassens nettsider står blant annet at de kan gjøre unntak hvis:

«Du har fått opptak til utdanning i utøvende eller skapende musikk, ballett, skuespill eller bildende kunst ved et framstående lærested. Det er en forutsetning at lærestedet har strenge opptakskrav».

For Erika er det vanskelig å skjønne hvordan hennes studieplass ved LIPA ikke skulle kvalifisere til et slikt unntak, og håper søknaden vil resultere i støtte. Hun skal studere både utøvende og skapende musikk, ved en skole som er kjent for sine vanskelige opptakskrav.

Fortsatt håp for søknaden

Kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen, Benedicte Borchgrevink, forklarer at det er en norsk faginstans som må vurdere hvorvidt Erikas søknad oppfyller kravene til unntaket.

- Dette er en utdanning som må vurderes av Norges Musikkhøgskole, der det er ulike elementer som må være oppfylt for å kvalifisere til støtte, forklarer Borchgrevink til Trd.by.

Benedicte Borchegreving i Lånekassen forstår bekymringene til Erika, men beroliger med at håpet ikke er ute før søknaden er endelig behandlet. Foto: Kim Ramberghaug

Kommunikasjonsrådgiveren påpeker at Lånekassen ikke kan garantere noe som helst, men at alt håp ikke er ute for Erikas søknad.

- Vi må vente til saken er behandlet. I slike tilfeller følger vi vanlig prosedyre, og det er opp til faginstansen å vurdere. Dette er et lærested der mange søkere har fått støtte tidligere, men det er ulike linjer som er godkjent, og ikke hele universitet. Vi anbefaler Erika til å følge med på saksbehandlingen.

Trangt nåløye

Trd.by har tidligere skrevet om Erika i forbindelse med hennes Idol-deltakelse for to år siden. Der nådde hun frem til semifinalen, men ble stemt ut under den første livesendingen av sangkonkurransen. Siden den tid har hun fortsatt med musikken, og har blant annet gitt ut tre egne låter.

Det er ingen tvil om at det er vanskelig å komme inn på den prestisjefylte skolen for utøvende kunst. Erika forteller at kun fire prosent av søkerne faktisk ender opp med å komme inn.

Erika Nowich imponerte dommerne den gang hun deltok i Idol. Her fra audition den gang. Foto: TV2

Selv har Erika fått tilbud om studieplass, som en av rundt 30 personer fra hele verden, på bachelorlinjen for låtskriving og fremføring med stemmen som hovedinstrument.

- Jeg dro på audition i Oslo i februar, og følte det gikk skikkelig dårlig. Likevel kom jeg inn, selv uten generell studiekompetanse. Det blir veldig dumt om jeg ikke kan dra fordi jeg ikke har råd. Det er ikke sikkert jeg klarer å komme inn neste år.

- Jeg har takket ja til plassen, så jeg er innstilt på at jeg skal få det til på en eller annen måte. Men jeg er bekymret, medgir hun.