Følg trd.by på Facebook

22 videregående skoler i Trøndelag deltar i mai i Trøndersk Klimamesterskap som arrangeres i tett samarbeid mellom Klimaråd Sør-Trøndelag og Ducky.

Målet er å gjøre flest tiltak for en bærekraftig hverdag. Så langt har elevene spart til sammen 60 004 KgCO2, og det blir mer og mer hele tiden. 50 903 aktiviteter har blitt loggført. Å slukke unødig lys er den mest populære klimaaktiviteten foreløpig, sier Astrid Norum i Ducky.

Lurer du på det tilsvarer? Her er en liten oversikt:

  • 23 257 enkeltturer med bil fra Trondheim Torg til City Syd

  • At alle som besøkte Pstereo i fjor (2016) og en fullsatt Lerkendal stadion har én vegetardag

  • Omtrent det en skog på størrelse med 50 av City Syds parkeringsplasser absorberer på en måned

- Fint å se at de tar det på alvor

Bridget Kulego går førsteåret helse og oppvekst på Byåsen. Hun sier at så langt har det gått veldig bra. På skolen hennes har de hatt konkurranser og klesbytting, som var en stor suksess.

- Det er veldig fint å se at elevene tar det på alvor. Vi har brukt mye tid på å gå inn i alle klassene på Byåsen og informere om hva som skulle skje, sier Kulego.

Hun er med i ledelsesgruppa på skolen, og har derfor vært veldig opptatt av å vise de andre viktigheten ved å tenke på miljøet.

- Jeg tror jeg vil bry meg mer når mesterskapet er over. Jeg har blitt mer oppmerksom på hvor mye jeg bruker, og på hvor mye papir lærerne skriver ut som vi ikke trenger blant annet, sier Kulego.

Forrige uke hadde Byåsen videregående miljøuke. Der oppfordret de elevene til å gå i stedet for å ta buss. De hadde også heldigital uke, og noterte alt på PC i stedet for papir. I kantina har de byttet ut plastbestikket med trebestikk, og har både økologisk havregrynsgrøt og mer salat.

- Nå må vi gi jernet

Morten Tryti Berg går førsteåret på Malvik videregående skole. Han mener at han har fått mer innsikt i hva han kan gjøre som enkeltperson. Han har begynt å kaste mindre mat, kjøre kollektiv og ta kortere dusjer.

- Før tok jeg lange dusjer, spesielt da jeg våknet på morgenen. Men nå har jeg stoppet med det, og har begynt å bruke kaldere vann, sier han.

Berg sier at deres klasse har gjort det bra, og at alle deltar. Han synes klassen har blitt mer bevisst på sitt forbruk, og at alle er flink til å hjelpe hverandre.

- Det hadde vært supert om vi kunne fått til dette på alle skolene i Norge. I alle fall alle i Trøndelag. Nå må vi bare gi jernet for å gjøre vårt beste, sier han.

- Ble svært interesserte

Det var Ida Fuchs i Klimaråd Sør-Trøndelag som delegerte oppgaven til Ducky. I starten var det mye koordinering for å få med alle skolene. De ringte rundt til alle og møtte opp for å gi informasjon på skolene.

- Det kom kanskje litt brått på for mange. Men etter hvert forsto de at dette er også noe elevene kan gjøre på fritiden, og de ble svært interesserte og glade når vi introduserte det, sier hun.

Norum forteller at de holder dialog med elevene, og har mottatt mail der de lurer på ulike ting. Blant annet har hun fått spørsmål om «jeg synes fotavtrykket mitt er litt lite, hvordan kan jeg få større?» og «hvorfor har jeg et fotavtrykk når jeg har to føtter?».

- Jeg svarte litt humoristisk. Han som sa at han ville ha større fotavtrykk måtte jeg forklare at det har ikke noe å si hvor stort det er så lenge du gjør noe med det, sier Norum.

VIL DU GJØRE FRISØRBESØKET MER KLIMAVENNLIG?: Her kan du få «grønt» hår i Trondheim

SLIK GJØR DU HUDPLEIERUTINEN MER MILJØVENNLIG: Alt du finner i dette kjøleskapet er gratis

Vil gjøre prosjektet nasjonalt

Norum forklarer at det er et pilotprosjekt, og det har derfor aldri blitt gjort noe lignende før. Målet er at det skal bli nasjonalt.

- Ingenting er avklart, men vi ønsker å få til noe større. Vi vil at det skal bli kult, og at folk synes det er artig. At man kan få se hvor enkelt det kan være. Vi er spente på hvem som tar utfordringen først av Oslo og Bergen, sier hun.

Mesterskapet er over 24. Mai. Skolen med kombinert høyest deltagelse og høyest CO2-besparelse mottar vandrepokalen «Trøndersk Klimamesterskap 2017».