Malin Jacob (27) er virkelig en av dem som vil gjøre verden til et bedre og grønnere sted. Til daglig jobber kristiansandjenta med marin forsøpling i organisasjonen Hold Norge Rent. Hun er også en av de ni miljø-ildsjelene i bloggkollektivet «Grønne Jenter», som fronter en grønn og miljøvennlig livsstil.

Det så cirka sånn ut:

– Det var veldig gøy å være med på serien. Live er jo en sprudlende og morsom person å være med, sier Malin.

I episoden tester programleder Live Nelvik Klimakalkulatoren, som beregner hvor mye co2 (karbondioksid) -utslipp man bidrar til i hverdagen. Etter at Malin selv fant at hun hadde et 14 tonns forbruk i 2014, tok hun noen drastiske grep i hverdagen for å prøve å halvere bruken.

– Jeg merket at jeg lå over gjennomsnittet i Norge. Nå prøver jeg å komme ned på verdensgjennomsnittet på 6,5 tonn. Et drømmescenario er at alle i Norge skal ligge på rundt 1,5, men det er nok vanskelig å få til, sier Malin.

Malins beste tips

Og tipsene som Malin deler med KRSby-leserne, er de samme som hun selv brukte.

#1) Dropp en flytur – ta toget!

– En togtur er mye mer miljøvennlig enn en flytur. Hvis man dropper noen flyturer i året hjelper det veldig på co2-utslippet.

#2) Spis mindre kjøtt

– Hvis man dropper en eller to kjøttdager i uka kommer man langt. Selv ble jeg vegetarianer i fjor!

#3) Velg kollektivtransport – eller carpooling

– Ta buss eller tog. Og hvis du først skal bruke bil, så kan man samle flere sammen som skal samme vei. Carpooling er genialt! Å sykle er også et meget bra alternativ.

#4) Strøm forurenser – dropp tørketrommel

– Ofte tenker man at strømmen i Norge er ren, men det stemmer ikke helt. Den norske strømmen er koblet på det europeiske energimarkedet, så strøm i Norge er faktisk forurensende. Det man kan gjøre er å droppe tørketrommel, dusje kortere, og ha «timer» på strømmen, slik at den for eksempel skrur seg på en halvtime før man kommer hjem fra jobb. Du trenger ikke å ha på varmen når du ikke er i leiligheten eller huset. Man kan også etterisolere vinduer og selve huset, så man ikke trenger så mye strøm til varme. Å skru av lyset etter seg hjelper også.

#5) Shoppestopp – arranger byttekvelder

– Dette er kanskje ikke lett, men prøv shoppestop i et år. Arranger klesbyttekvelder med venner i stedet! Jeg bruker å møte venninnene mine over noen glass rødvin, og et par poser med klær. Det er i tillegg en knallbra sosial happening! De klærne som ikke passer helt kan man gi til Fretex. Hvis flere hadde handlet mindre, ville det blitt produsert mindre varer. Det hadde altså blitt mindre energibruk i verden.

– Og hvis du følger disse rådene, er jeg ganske sikkert på at det gjør godt for lommeboka også. Det har jeg merket selv, legger Malin til.