Festivalen arrangeres for tredje år på rad, og årets versjon begynner på Litteraturhuset med Midtnorsk delfinale i NM i Poesislam.

- Vi har et tak på syv deltagere, og det har allerede begynt å fylle seg opp, sier styremedlem i Litterært Kollektiv Siri Aurland Bredesen.

Sammen med seks andre studenter utgjør hun Litterært Kollektiv, en frivillig organisasjon som skal fremme litteratur og kultur i Trondheim.

Skryt til trønderne

Poesislam er aktuelt for dem som har noe de vil si, enten i form av rap, poesi, folketale, spell, fortelling eller standup.

- Det kule med NM-runden, er at publikum selv får være jury og velge hvem Midt-Norge skal sende til finalen.

- Dette høres litt skummelt ut for deltagerne?

- Faktisk så er det utrolig mange i Trondheim som er gode på å framføre det de har skrevet. Det er rett og slett artig å se den selvsikkerheten og tilstedeværelsen de har på scenen, skryter Bredesen.

Forfatter, redaktør og slam-poet i Martine Johansen reiser fra Oslo til Trondheim for å holde deltagerne i ørene.

Skryter av trønderne: Slammeren på bildet er poet Bjørn Jansen, i bakgrunnen ser du Trond Wiger (Tfuzz fra G.O.D.S.) som var konferansier eller MC (Master of Ceremonies). Foto: Inger-Emma Nylund

- Spennende program

Selve Ugressfestivalen varer helt til søndag, og har daglige arrangementer i tillegg til utstillinger som står helt til 30. september.

- Ugressfestivalen handler om å vise fram hva Trondheim har å by på, samtidig som vi ønsker å gi Trondheim noe tilbake ved å invitere langveisfra. Summen av årets navn utgjør et spennende og omfangsrikt program.

Årets festival inkluderer også arrangementer som er ny av året. Som "Litteratur +" som arrangeres på Dokkhuset.

- I "Litteratur +" skal litteraturen undersøkes opp mot et gitt tema eller en disiplin.

Konseptet baserer seg på samtaler om temaet, og første par ut er Martine Johansen og Ingvild Lothe som skal prate om litteratur opp mot politikk.

- Et evig aktuelt tema. Etter dette skal Morgenbladet-kritiker Olaf Haagensen møte universitetslektor Frode Lerum Boasson til samtale om hvordan litteraturen møtes på forskjellige måter i litteraturkritikken og i universitetsgangene.

Styret i kollektivet legger til at kvelden avsluttes i grandios stil når bandet Universet forener det beste fra musikken og litteraturen i ei framføring av bokalbumet "Du skal ikke dø. En gang til" fra 2015.

Populært: Det var trangt om plassen under fjorårets poesislam på Antikvaret på Bakklandet. Foto: Inger-Emma Nylund

Vil være nyskapende

Lørdag formiddag debuterer festivalen med arrangementet "Strikk med mening". Her oppfordrer arrangørene alle publikummere til å ta med eget håndarbeid når de inviterer til paneldiskusjon om håndarbeid og politisk aktivisme.

Dit kommer Jenny og Markus Keller, forfatterne av boka "Strikk i strid" og Kathrine Frey Frøslie som driver en populærvitenskapelig strikkeblogg.

- Hvilke arrangementer har dere ikke videreført fra de første årene?

- De arrangementene vi ikke har videreført, handler ikke om at det ble en fiasko, sier Bredesen.

Hun bruker fjorårets konsert i en trikk som eksempel.

- Det var veldig populært, og billettene ble solgt ut på fem minutter. Men vi prøver alltid å være nyskapende, og vil gjerne at arrangementene skal være unike og spennende. Vi vil skape arrangement du bare MÅ gå på.

Engasjert kollektiv: Bak fra venstre Siri Aurland Bredesen, Andrine Aasen Monsås, Hanna Malene Lindberg. Foran fra venstre Mathias Johansson, Einar K Holt, Sofie Jordheim og Åshild Lunestad. Foto: Benedikte Bakkeby Øverli

Artig idéfase

I stedet for konsert i trikken, er det i år planlagt et litteratur-seilas. Søndag går nemlig turen ut på Trondheimsfjorden, med avgang fra Brattørkaia. Turen er i samarbeid med Kystlaget.

- Vi har også invitert trondheimsfødte Sara Sølberg med på seilasen, for å snakke om litteratur og havet på nettopp havet.

- Hvor kommer disse ideene fra?

- Jeg synes idéfasen er den enkleste og artigste. Vi følger med på litteraturdebatten og hva som rører seg. Jeg opplever det som enkelt å komme opp med gode ideer, men at selve gjennomføringen er vanskeligere. Men den artigste delen er jo selve gjennomføringen av festivalen, sier Bredesen på vegne av styret.

Bredesen forteller at de i Litterært kollektiv er godt fornøyd med de to første årene av festivalen, og håper og tror at mange dukker opp i år også.