Serien «Stayer» starter innspillingen denne måneden, med premiere neste år. Hennie er såkalt konseptuerende regissør, snart 20 år etter «Uno» – der han også hadde regi og hovedrolle.

Det er Eidsvoll som rockestjernen Even Elstad (Aksel Hennie) «tvinges å flytte tilbake til», etter at en tragisk ulykke snur livet hans på hodet. Der venter den 16 år gamle datteren Annie, spilt av Hannah Elise Adolfsen Fjeldbraaten, som han ikke har sett på årevis.

Aksel Hennie og Hannah Elise Adolfsen Fjeldbraaten (bildet) får selskap på rollelisten i «Stayer» av Ane Dahl Torp, Jeppe Beck Laursen, Marian Saastad Ottesen og Jørgen Cleve Broch. Foto: Lars Olav Dybvig

Hennie kaller «Stayer» for «et helt unikt prosjekt», der han både får leve ut drømmen om å spille rockestjerne, og fortelle en nær og varm historie som finner tilbake til hverandre.

– En historie om at det aldri er for seint å rette opp eller finne verdi og kjærlighet der du trodde den var borte for alltid. Da Pia Lykke spurte meg om prosjektet, var jeg aldri i tvil – det er et drømmeprosjekt, sier Hennie, som også skal «bygge en artist og et musikalsk uttrykk og univers fra bunnen» når han tolker sin rockestjerne.

Aksel Hennie er allerede 21. april å se på filmlerretene – når den finske filmen «Sisu» har premiere. Der spiller han beinhard, men krigstrett, nazist om bord på en stridsvogn – på jakt etter gullet som en tidligere finsk elitesoldat, spilt av Jorma Tommila, gravde opp ute i villmarka.

«Om du skriver under kontrakten som stipulerer at en filmhelt kan bli flere ganger skutt, hengt, overkjørt og kunne totalkrasje et fly rett i bakken uten å dø, er «Sisu» filmen for deg, skriver SVTs anmelder.

Pia Lykke er selv fra Eidsvoll, og debuterer som serieskaper med «Stayer», som blir å se på Viaplay i 2024. Ifølge Lykke tar serien bygda på alvor og viser flere perspektiver. – Både hvorfor noen reiser vekk og følger drømmene sine, men også hvorfor noen blir værende der de har vokst opp. Foto: Lars Olav Dybvig

For det er Tommilas rollekarakter som står for sisuen – som ifølge omtalen er finnenes «unike, beinharde form for mot og hensynsløs besluttsomhet som oppstår kun når absolutt alt håp er ute».

Det var da han snakket med NTB i Toronto i fjor om «Sisu» at Aksel Hennie delte det som han nå later til å oppfylle med hovedrollen og regien på «Stayer»:

– Jeg har savnet miljøet mitt, språket mitt og den norske måten å fortelle historier på. Dessuten har jeg savnet det norske publikummet. I sum har jeg rett og slett lyst til å jobbe mer hjemme.