- Vi trenger å stå opp for de stemmeløse, ofrene for menneskehandel. Bevisstgjøring er starten på enhver endring. Det er nok mange som har møtt et offer uten å vite det, sier Heidi Mitlid, som er ansvarlig for gjennomføringen av markeringen i Trondheim.

Det er tredje gang Walk for Freedom arrangeres i Trondheim. 397 mennesker registrerte seg og deltok i en stille marsj, en og en på rekke, gjennom Trondheims gater.

- Vi går helt i stillhet, det er ikke noen demonstrasjon eller et stort opprørstog. Det er mer som en opptreden, og det er veldig spesielt når mange tusen mennesker går gjennom gatene i 600 byer rundt om i verden, på samme dag, forklarer Mitlid.

Heidi Mitlid startet Walk for Freedom i Trondheim i 2015. - Hver eneste stemme, hver eneste som går, gjør en forskjell, sa hun fra scenen på Torget.

I Norge var det 18 byer som deltok i markeringen lørdag formiddag, og i tillegg til de seks som jobber for A21 i Trondheim, var over 60 frivillige med for å bistå med gjennomføringen.

- Dette døgnet, hvert femte minutt, begynner en ny Walk for Freedom rundt om i verden. Vi i Trondheim er med på noe stort i dag.

- Stort engasjement blant de unge

Heidi Mitlid jobber i organisasjonen A21, som arrangerte markeringen. Det er en global anti-trafficking organisasjon som arbeider for å avskaffe slaveri gjennom å redde ut ofre og rehabilitere de overlevende, samt gjennom forebyggende arbeid.

Organisasjonen jobber på ulike nivå, og i Norge er det hovedsaklig arbeid med bevisstgjøring gjennom blant annet undervisning og foredrag på ungdomsskoler og videregående skoler.

Folk i alle aldre deltok i markeringen lørdag.

- Vi merker en voksende støtte i Trondheim, og det er faktisk blant de yngre vi merker det største engasjementet. Det virker som om de lengter etter å kunne gjøre noe meningsfylt.

Det var Mitlid som i 2015 tok initiativet til å arrangere Walk for Freedom i Trondheim.

- Det var kjempeskummelt, jeg visste ikke hva jeg gikk til, men det har gått over all forventning.

Hun forklarer at menneskehandel er en skjult kriminalitet som mange ikke ser, og som man ikke vet kjennetegnene på. Selv om den største delen av menneskehandel er i forbindelse med prostitusjon, er det mange ulike former for menneskehandel.

- Det var 262 registerte mulige ofre for menneskehandel i Norge i fjor, men her er det store mørketall. Vi anslår at antallet er åtte til ti ganger høyere, sier Mitlid.

Ett steg av gangen går mange tusen mennesker verden over for å avskaffe moderne slaveri.

Newton-Stian som konferansier

- Jeg ønsker å være med på alt hvor jeg kan utgjøre en positiv forskjell. Menneskehandel er nok et tema som ikke får nok oppmerksomhet, sier Stian Sandø til Trd.by.

Stian Sandø, programleder i NRK, var konferaniser under markeringen.

For andre år på rad var Stian Sandø fra NRK konferaniser.

- Vi er kjempetakknemlig for at han vil være med, og det at vi har et kjent ansikt utad med på laget. Det er mange som ser opp til kjente fjes, og de har stor innflytelse, sier Mitlid.

I tillegg til dans- og musikkinnslag på scenen på Torget, holdt både Heidi Mitlid og kommunalråd Geirmund Lykke appell.

Kommunalråd Geirmund Lykke (KrF) representerte Trondheim kommune under markeringen, og holdt appell foran de flere hundre fremmøtte.

- Dette er en av de viktigste markeringene i Trondheim i år. Det er fantastisk å se at så mange viser solidaritet, og viser at vi ønsker en varm og ansvarlig by, sa Lykke fra scenen.

Lykke er selv engasjert i tematikken.

- Dette er et kjempealvorlig samfunnsproblem som roper på politisk engasjement. Mange jobber for eksempel under elendige arbeidsvilkår, også her i byen vår. Senteret for arbeidskriminalitet er et godt tiltak som som kan hjelpe dem som ikke våger å stå frem selv, sier Lykke til Trd.by.

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook