– I år har vi hatt en økning i antallet saker på 30 prosent sammenlignet med 2022, sier direktør Thomas Laurendz Bornø i Husleietvistutvalget til Finansavisen.

Han sier utvalget antar økningen skyldes en mer krevende økonomisk situasjon for mange, i tillegg til at etterspørselen er større enn tilbudet av utleieenheter i de større byene.

For med økte renter og en økning i formuesskatten for sekundærboliger, er det færre utleieboliger nå enn tidligere. Leiemarkedet er knalltøft, spesielt i hovedstaden Oslo.

Det har kommet 30 prosent flere klagesaker til husleietvistutvalget i år. I Oslo har formuesskatten knyttet til sekundærbolig gjort det mindre lønnsomt med utleiebolig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Huseierne sier de har fått flere spørsmål fra huseiere om hvordan de kan regulere leien når kostnadsnivået har økt. Dette var spesielt merkbart i fjor med økte strømpriser, forteller advokat Øyvind Reitzel Bjerke.

– Men utleier har i utgangspunktet ikke adgang til å sette opp husleien fordi strømprisen øker. Husleieloven åpner for en årlig regulering i leieprisen i samsvar med konsumprisindeksen, sier han til Finansavisen.