– For Voi er det viktig å peke på at rus og elsparkesykler ikke hører sammen. Da bør du ta nattbussen, gå eller ta en taxi, sier Øystein Sundelin, talsperson for elsparkesykkelaktøren Voi.

Sammen med Ung i trafikken satte de for andre år på rad opp stand på Gløshaugen i Trondheim denne uka.

De ønsker å øke fokus på trafikksikkerhet og rusfri kjøring på elsparkesykler.

– Det er viktig at vi får unge til å forstå at det valget som du tar, har konsekvenser. Og det har vist seg at konsekvensene har vært ganske stygge for fryktelig mange, sier Stig Eid Sandstad, daglig leder i Ung i trafikken.

Øystein Sundelin (t.h.) i Voi og Stig Eide Sandstad i Ung i trafikken vil øke bevisstheten rundt hvor farlig det er å kjøre elsparkesykkel i fylla istedenfor å stenge nattetilbudet. Foto: Ole-Fredrik Lambertsen

Det er blitt skrevet mye om at de fleste skadene på elsparkesykkel skjer nattestid - mange med folk som er ruset, involvert.

– Innser hvor mye du faktisk blir påvirket

I en hinderløype ble studenter sendt igjennom på elsparkesykkel - med promillebriller som simulerer ruspåvirkning fra 0,6 til 2 i promille.

Slik skulle de få kjenne på hvordan det er å kjøre elsparkesykkel påvirket.

Det synes NTNU-studentene Linnea Herje (21) og June Skånøy Løland (20) var en morsom måte å gjøre det på.

– Og det viser det veldig mye mer tydelig enn bare å si «ikke kjør i fylla på elsparkesykkel». Det er dumt. Hvis du helt edru prøver på de brillene, innser du hvor mye du faktisk blir påvirket og hvor mye farligere det er, sier Herje.

Løland (t.v.) og Herje sier de ikke har kjørt i fylla før, og i alle fall ikke vil gjøre det nå. – Men jeg vet om mange som har gjort det, sier Løland. Foto: Ole-Fredrik Lambertsen

Men farten på de som forsøker seg i hinderløypa når Trd.by er til stede, er ikke høy. For som Løland beskriver det: «Det var dritvanskelig».

– Jeg valgte to i promille og krasjet med en gang. Synet ble veldig forskjøvet. Jeg skjønner ikke hvordan folk kan få det til, sier Løland.

– Ingen får bot

Du risikerer en bot på opptil 15 000 kroner for å kjøre ruspåvirket på elsparkesykkel, det kommer tydelig frem på en av plakatene til Ung i trafikken og Voi på standen.

– Vi har jo en lov som vi kan bruke, men når den sier at du er nødt til å være skikket til å kjøre, hva er skikket til å kjøre? Jeg tenker at med 1,5 promille klokka to, ut i Thomas Angells gate, da vurderer man ikke skikketheten, altså, sier Sandstad i Ung i trafikken.

Sandstad etterlyser en promillegrense som vi har for bruk av biler og fritidsbåter.

Samtidig har flere kommuner i Norge vedtatt eller vurdert forbud mot utleie av elsparkesykler nattestid, også Trondheim.

Ung i trafikken håper den nye samferdselsministeren kommer med en tydelig promillegrense på elsparkesykkel til våren. Foto: trd.by Ole-Fredrik Lambertsen

Tidligere i år kom det i tillegg fram at 49 prosent av de spurte i en undersøkelse ønsker forbud mot utleie på nattestid.

Ønsker tilbud om natta

Voi og Ung i trafikken sier de likevel har mer trua på forebygging enn forbud. Det er formålet til standen på Gløshaugen.

Jeg skjønner at det er enkelt å ta en elsparkesykkel når du går ut fra puben i to-halv tre-tida. De er lett tilgjengelige, og det ønsker vi at de skal være. Det er et magisk kjøretøy for vår målgruppe, sier Sandstad.

– Vi ser at det er mange av våre brukere som ønsker tilbud om natten fordi de skal ha førstevakten på sykehuset, sistevakten på bensinstasjonen eller den type ting, men isteden møter de et stengt tilbud fordi politikerne velger «føre var»-prinsippet, fordi noen, la oss kalle de tullinger, kjører i fylla, mener Sundelin i Voi.

Både Voi og Ung i trafikken mener det finnes andre tiltak enn nattestenging for å få færre «tullinger» som kjører sparkesykler i fylla. Foto: trd.by Ole-Fredrik Lambertsen

Han mener de kan løse mye med forebygging og teknologi, som en fylletest i mobilappen som brukes til å låse opp sparkesyklene – i tillegg til en tydeligere promillegrense, som Ung i trafikken foreslår.

– Da tror jeg vi kan gjenåpne om natten i hele Norge. For da luker vi bort de som gjør dette galt, og så har vi gode systemer for alle de som trenger tilbudet, sier Sundelin.