Blunt er også med på produsentsiden, også det for første gang, når strømmeserien «The English» med seks episoder er å se fra 11. november. Den utspiller seg i Oklahoma, Nebraska, Kansas og Wyoming, og følger den britiske aristokraten Cornelia Locke på hennes hevntokt i det ville vesten.

Locke er ute etter hevn over mannen ansvarlig for sønnens død hjemme i England. Når hun ankommer et ødslig westernlandskap, møter hun på dramatisk vis en tidligere sersjant og speiler i kavaleriet, Eli Whipp (Chaske Spencer) – som er av pawneefolket.

– Hun er definitivt ikke den vanlige jomfruen i nød, bundet til et tre. Det var det jeg likte ved henne, sier Blunt om rollekarakteren hun gjør sin debut med i en westernfilm, strømmeserien «The English». Foto: Diego Lopez Calvin / Prime Video

Det første han spør henne om når de slår følge på veien, er om hun kan skyte. «Om jeg må», svarer den engelske kvinnen – og Whipps svar er illevarslende:

– Å, det må du.

– Spennende

Emily Blunt forteller til NTB at hun er «svært imot våpen» i det virkelige liv – men visste at hun måtte trå til når hun spilte inn en western.

– Sånn er det bare. Jeg synes skytescenene var spennende å spille inn, så spente og dirrende og meningsfulle. Manuset til Hugo føltes som at det nærmest var en «skuddveksling» i dialogform før du gjorde selve skytescenen, sier Blunt, som ser riktig så troverdig ut i serien der hun fyrer løs med rifle, revolver – til og med pil og bue.

Emily Blunts motspiller er Chaske Spencer, som spiller Eli Whipp - en av pawneefolket, og tidligere speider i det amerikanske kavaleriet. Også han har sin hevnagenda. Det blir det mange lik ut av. Foto: Diego Lopez Calvin / Prime Video

Blunt har forsvart seg med våpen av ymse slag på film før, ikke minst i «Edge of Tomorrow» (2014) og «Sicario» (2015), senest i ektemannen John Krasinskis «A Quiet Place»-filmserie.

Men hun har røpet at hun var mer utrent i å ri – så i koronatiden, som forsinket «The English»-innspillingen, trente hun innbitt i månedsvis på hesteryggen for å se ut som hun «gjorde noe annet enn å klynge seg fast for harde livet», ifølge EW.

Spagettireferanser

Den Hugo som hun refererer til, har etternavnet Blick – og er i likhet med Blunt brite. Han har skrevet både manus og står for regien på «The English», som ble spilt inn i Spania i et samarbeid mellom BBC Studios og Amazon Studios. Her til lands blir westernserien å se på Prime Video.

Lokasjonen er helt innafor, mener Emily Blunt:

– Det var i Spania de spilte inn alle spagettiwesternene! Spania gir deg et landskap som speiler det USA pleide å se ut som; du har disse vakre, tørre landområdene som ser ut som Kansas, og klippelandskapet som ser ut som Wyoming, sier briten kyndig – og håper det vil narre også amerikanske seere.

Hennes rollekarakter er svært uvanlig for en westernfilm, og det var med på å trigge Emily Blunts interesse. Foto: Diego Lopez Calvin / Prime Video

Hun røper overfor NTB at hun er stor fan av sjangeren.

– Jeg vokste opp med å se på westernfilmer og har alltid ønsket å spille i en. Jeg elsker det blodige, voldelige landskapet og alt som skjer i det. Det er en blanding av så mange forskjellige, fantastiske temaer man kan spille på. Jeg elsket manuset, fordi det var like voldelig som det var smertefullt, vakkert, vittig og veldig dramatisk.

Ingen jomfru i nød

Hennes rollekarakter er svært uvanlig for en westernfilm, og det var med på å trigge Emily Blunts interesse.

– Hun er definitivt ikke den vanlige jomfruen i nød, bundet til et tre. Det var det jeg likte ved henne. Hun er ute etter hevn, og går inn for det med stor utholdenhet og en stor trang. Hun har nærmest et behov – en feber – for å ta hevn for sønnens død. Hun later til å leve ganske fryktløst, og med stort håp om at når hun har fått tatt denne hevnen, vil hun finne tilbake til seg selv.

«The English» er å se på Prime Video i Norge. «Et kruttsterkt hevndrama fra ville vesten», skriver NRK P3 Filmpolitiet. Foto: Handout

Emily Blunt sier hun bare delvis kan kjenne seg igjen, men at hun ikke kan forestille seg hva det vil si at det finnes en mann der ute som er ansvarlig for ditt barns død, og hva det gjør med deg.

– Jeg har alltid stor empati for menneskene jeg spiller, og prøver på dypest sett å forstå dem. Jeg forsto hvorfor hun gikk inn for hevn ut fra sitt behov. Hvorfor Cornelia Lockes personlige tap og tragedie er så betydningsfull for henne, vil man oppdage etter hvert som serien utspiller seg: Hun er en karakter med en stor hemmelighet, sier Blunt.