Vi har en tvilsom høst i vente, etter TV-serieprogrammet å dømme. Kokainsentralen «Narcos» er tilbake – det samme er blodbadet «Fear the Walking Dead».

Og i «Lucifer» vanker et gjensyn med selveste Satan, legemliggjort av Tom Ellis. Riktignok har tittelfiguren beveget seg opp fra underverdenen til et moderne Los Angeles, iført sin beste dress.

– Kall det et fantasifullt og mørkt humoristisk prosedyreshow, forklarer Ellis når NTB møter ham i London.

– Tonalt kan vi kanskje minne om «Doctor Who», dog med en amerikansk tvist. LA opptrer nesten som en egen skikkelse. Der eksisterer synden, og dit drar en for å gjenoppfinne seg selv, fortsetter han.

Følg trd.by på Facebook

Sex og skilsmisseliv

Sistnevnte har ikke fått konkret premieredato ennå. Det har derimot nyvinningen «Divorce» (10. oktober), hvor Sarah Jessica Parker – a.k.a. 90-tallsheltinna Carrie Bradshaw – gjør comeback.

Steffen Stø i serienytt.no gleder seg, men ikke mest på grunn av henne.

– Manusforfatter Sharon Horgan er flink til å treffe balansen mellom drama og komedie, i den forstand at hun vekker latter med «voksne» situasjoner, hevder han.

– Dessuten har Parker et imponerende birollecast i ryggen: Thomas Haden Church, Molly Shannon, Tracy Letts – for ikke å glemme Jemaine Clement fra «Flight of the Conchords».

Apropos komedie har Stø like høye forhåpninger til «Better Things» (9. september), signert stand-up-kjempen Louis CK. På den rendyrkede dramafronten holder han en knapp på «Quarry» (10. september), mens «Luke Cage» (30. september) appellerer til hans indre «fanboy».

– Med superhelter i skjønn forening med gangstere og politikere framstår akkurat den som en Marvel-variant av «The Wire». Stedet er selvsagt New York City, nærmere bestemt Harlem.

Skandinavisk alibi

Stø har videre merket seg sci-fi-storsatsingen «Westworld» (3. oktober), blant annet fordi norske Ingrid Bolsø Berdal, og danske Sidse Babett Knudsen, inngår i ensemblet. For øvrig mener han «Bedrag» (22. august) vitner om at broderfolket i sør stadig kan sine thrillerting.

– Jeg har sett alle episodene og tipper den kan slå an blant tilhengere av både «Borgen» og «Broen». Ikke minst er hovedpersonen, spilt av Thomas Bo Larsen, mer sympatisk enn vi har vært vant med i skandinavisk krim.

Koblingen mellom det nordiske og hollywoodske er komplett idet «Swedish Dicks» (2. september) inntar skjermen. Her tolker Peter Stormare den tidligere stuntmannen som er blitt privatetterforsker i Californias skyskraperjungel.

– Viaplay har sluppet en rekke morsomme klipp i sommer, så det skal bli artig å se hvordan selve serien blir, kommenterer Stø, særlig spent på hvordan den canadiske førsteelskeren Keanu Reeves vil greie seg på vikinglaget.

Når høsten senker seg, byr Netflix på narkodrama i "Narcos" - serien bygget på Pablo Escobar og Medellin-kartellet og med Wagner Moura som den beryktede narkokongen. Premiere er 28. august. Foto: Netflix / Handout

Britisk eksplosjon

«Lucifer»-Ellis er på sin side brite – i likhet med seriestjerner i fleng i 2016.

– Det hersker en forestilling i USA om at vi har en mer kulturell bransjetilnærming, forteller han til NTB.

– For oss er det liksom et fag – vi fokuserer på det kunstneriske istedenfor berømmelsen. Men først og fremst tror jeg eksplosjonen skyldes at mange av oss har reist over etter å ha sett forgjengere lykkes.

Etter å ha slått gjennom i sitcom-fenomenet «Miranda», følte nemlig også Ellis et behov for å gjenoppfinne seg selv, à la sin djevelske rollefigur.

– Vi ble så populære – og fint er det – at hjemmepublikumet syntes det ble vanskelig å forholde seg til meg som noe annet enn Gary-skikkelsen. Nå får jeg muligheten til å bli opplevd som noe nytt.

Fakta om seriepremierer

«The Get Down»: Netflix 12. august

«Hap and Leonard»: HBO Nordic 18. august

«Wayward Pines» (sesong 2): Fox 18. august

«Ku'damm 56»: NRK1 21. august

«Fear the Walking Dead» (sesong 2 del 2): HBO Nordic 22. august

«Bedrag»: NRK1 22. august

«Side om side» (sesong 4): NRK1 27. august

«Roadies»: HBO Nordic 29. august

«Narcos» (sesong 2): Netflix 2. september

«Swedish Dicks»: Viaplay 2. september

«Better Things»: HBO Nordic 9. september

«Quarry»: HBO Nordic 10. september

«Masters of Sex» (sesong 4): HBO Nordic 12. september

«High Maintenance»: HBO Nordic 17. september

«Easy»: Netflix 22. september

«Luke Cage»: Netflix 30. september

«Vampire Diaries» (sesong 1-5): HBO Nordic 1. oktober

«Westworld»: HBO Nordic 3. oktober

«The Mindy Project» (sesong 5): HBO Nordic 5. oktober

«The Ranch» (sesong 1 del 2): Netflix 7. oktober

«Insecure»: HBO Nordic 10. oktober

«Divorce»: HBO Nordic 10. oktober

«Supergirl»: HBO Nordic 11. oktober

«Legends of Tomorrow» (sesong 2): Netflix 15. oktober

«Black Mirror» (sesong 3): Netflix 21. oktober

«Lovesick» (sesong 2): Netflix 17. november

«Beat Bugs» (sesong 2): Netflix 18. november

«The Affair» (sesong 3): HBO Nordic 21. november

«Gilmore Girls: A Year in the Life»: Netflix 25. november

«Captive»: Netflix 9. desember

Kilde: serienytt.no

Sarah Jessica Parker gjør comeback med "Divorce" 10. oktober. Foto: Warner Bros / Handout