Moderne kameraoptikk har blitt såpass avansert at den kan utgjøre en trussel mot personvernet, skriver Dagbladet.

Ifølge forskere fra Japans Nasjonale institutt for datateknologi kan «hackere» bruke høytoppløselige bilder til å gjenskape fingeravtrykk.

Fingeravtrykk og iris

Og det har allerede skjedd.

I 2014 gjenskapte en hacker fingeravtrykkene til Tysklands forsvarsminister, og året etter gjenskapte samme hackeren irisen i øyet til rikskansler Angela Merkel.

De japanske forskerne testet dette, og brukte bare et vanlig speilreflekskamerea og en spesiell programvare for å få ut fingeravtrykk.

Identitetstyveri

Å vise fram «fredstegnet» er veldig vanlig å gjøre på bilder, men avdelingsdirektør for teknologi i Datatilsynet, Helge Veum, mener man skal være oppmerksom på den nye teknologien.

- Leverandørene av slike tjenester bør gjøre profesjonelle vurderinger slik at informasjonsverktøyene er sikre. Fingeravtrykk bør alltid brukes i kombinasjon med et annet element, som et adgangskort, men det er blitt veldig vanlig på mobiltelefoner og datamaskiner, sier Veum til Dagbladet.

Hackere som får tak i fingeravtrykket ditt, ønsker mest sannsynlig å bruke det til identitetstyveri. For eksempel til å åpne en mobiltelefon, eller bryte seg inn i leiligheter som bruker fingeravtrykkteknologi.

Denne saken ble først publisert januar 2017, men deles på nytt til glede for nye lesere.