Julen nærmer seg med stormskritt. Kanskje er du stresset med på tanke på julegavekjøp, eller studerer knallhardt før en eksamen. Vel, nå bør du ta deg noen friminutter og høre igjennom denne listen med 13 sanger som får deg i julestemning.

Lik trd.by på Facebook!

1. O helga natt - Jan Werner Danielsen

Vi velger den norske versjon med kanskje en av de mektigste stemmene Norge har hatt, men som dessverre gikk bort så altfor tidlig. Jan Werners utførelse gir deg såpass gåsehud på ryggen at det nærmest synes igjennom klærne du har på deg.

2. Hem att tel jul - Vazelina Bilopphøggers

Hvem kan vel glemme Vazelinas Hjulkalender på TV 2 for mange år siden? Kanskje den koseligste låta til Vazelina noensinne.

3. Driving home for christmas - Chris Rea

Se for deg dette scenarioet: Du er ferdig på jobb eller studier, og setter kursen hjem for juleferie. På radioen høres stemmen til Chris Rea idet du passerer pyntete hus før jul. Julestemningsgarantist.

4. Fairytale of New York - The Pogues

«You scumbag, you maggot, you cheap lousy faggot, happy Christmas your arse I pray God it's our last». Ingen julelåt med en fin tekst, men du verden, denne låten bare hører til jula!

Snart kan du kanskje oppleve et sjekke-eventyr i New York!

5. Vårres jul - Hans Rotmo

Hans Rotmos «Vårres jul» minner oss på om hvordan jula var før i tida. En artig skildring og en udødelig juleklassiker fra Trøndelag.

6. En stjerne skinner i natt - Oslo Gospel Choir

Denne låta har du garantert sunget før. Like vakker hver gang. Den sitter som et stjerneskudd hvert år!

Til et annet stjerneskudd: Astrid S overrasket nylig alle med en ny låt.

7. Sternesludd - Kurt Nilsen

Fra et stjerneskudd til Stjernesludd. Vi velger denne gangen Kurt Nilsens versjon istedenfor Dumdum Boys sin. Kurts stemme er såpass magisk at han kan skape julestemning bare ved å åpne munnen.

8. Nordnorsk julesalme - Halvdan Sivertsen

Nordnorsk julesalme, skrevet av Trygve Hoff, er kanskje den fineste norske julesangen som finnes. Bare len deg tilbake og nyt!

9. Romjulsdrøm - Maj Britt Andersen

Den udødelige klassikeren av Alf Prøysen klinger meget godt med Maj Britt Andersens stemme. For «En skulle vøri fire år i romjul’n»

Var ikke julen mye mer spennende før?

10. White Christmas - Bing Crosby

White Christmas er opprinnelig utgitt på albumet Merry Christmas av Bing Crosby og er tidenes mest solgte juleplate. Ingen tvil om at denne måtte med.

11. Happy Christmas (War is over) - John Lennon

John Lennons låt fra 1972, skrevet sammen med Yoko Ono, er en fin julelåt med et sterkt budskap. Låta er egentlig en protestsang mot krigen som da var i Vietnam.

12. Deilig er  jorden - Sissel Kyrkjebø

Du klarer kanskje ikke å synge de øverste tonene av Deilig er jorden, men du verden så fantastisk vakker den er.

13. Last Christmas - Wham

Vi sparer denne godsaken til slutt. Redaksjonens favoritt når det kommer til video.

Trenger du mer julestemning? Her er ni filmer du kan se!