Femidom er like vanlig som kondom i mange land. I Norge kom det tidlig på 90-tallet, men slo ikke an.

Hva det er? Rett og slett kondom for kvinner. Aldri hørt om det før? Da er du nok ikke alene.

Men hvorfor ble det aldri pop i Norge? Vi sjekket.

Lik trd.by på Facebook

Ute av markedet

- Å, jeg husker godt da femidomet kom. Forventningene var høye, fordi det skulle gi kvinnen bedre kontroll over egen seksualitet, sier avdelingsleder Ingrid Andreassen som har jobbet på Helsestasjon for ungdom i Stavanger i 20 år.

Det kom i forbindelse med hiv-bølgen på 80-tallet. Og til helsestasjonen i Stavanger kom det for omtrent 20 år siden, minnes Andreassen.

Og nyheten ble faktisk omtalt av Aftenbladet også. "Kvinnekondom kommer" skrev avisa 16. november 1991. da femidomet ble lansert i Sveits.

Først sent på høsten 1992 kom femidomet til Norge. Men i en artikkel fra 1996 blir det nevnt at femidomet ikke lenger selges i Norge.

Trolig hadde det vært ute av markedet en god stund.

Lurer du på hvorfor studenter har sex? Ikke jeg heller. Men denne forskeren har funnet 6 grunner til student-sex.

Dyrt og lite brukervennlig

Brukervennligheten, prisen (rundt 35 kroner) og dårlig markedsføring tror hun er grunnen til at det aldri slo an, tror Andreassen.

På helsestasjonen for ungdom ga de jenter demonstrasjon i hvordan femidomet brukes - uten at det hjalp på populariteten.

- De syntes ikke det var så lett å få til.  Det ble aldri populært i Norge - i hvert fall ikke i Stavanger.

- Ikke særlig sexy

Overlege Marius Johansen ved Sex og samfunn - senter for ung seksualitet, sier at femidomet eksisterte i Norge før hans tid som lege. Han har likevel hørt om det.

- Det er jo en plastpose som kvinnen må ha inn i seg. Ikke særlig sexy, sier Johansen, ikke overrasket over at femidomet aldri slo an.

- Femidom er på vei ut av Europa også. Det brukes stort sett i utviklingsland, der mennene nekter å bruke kondom og der det er stor fare for HIV og AIDS. Femidomet er et uvurderlig hjelpemiddel for afrikanske kvinner, sier Johansen.

Endelig! Snart kommer "p-piller" for menn

- Anbefaler det sikreste

- Stemmer det at myndighetene ikke markedsførte femidomet, Helsedirektoratet?

- Vår funksjon er å gi faglige anbefalinger basert på internasjonal forskning. Derfor anbefaler vi p-piller, spiral og p-stav. Og kondom, fordi det også beskytter mot kjønnssykdommer, sier avdelingsdirektør Ellen Margrethe Carlsen for Oppvekst og aldring i Helsedirektoratet.

Og fortsetter:

- Femidom har en litt lavere prosent beskyttelse enn kondom. Vi anbefaler de prevensjonsmidlene som er sikrest, men det er viktig at kvinner finner det prevensjonsmidlet som passer best for dem.

Pressekontakten i RFSU kan fortelle at RFSU aldri solgte femidomet.

- Vi gjorde markedsundersøkelser på den tiden det kom til Norge. Undersøkelsene viste at salget var labert. RFSU har fått tilbud om å selge det, men gjorde det aldri, sier Christina Placht.

Derfor bør du bytte p-pille når du «blir voksen»