Følg trd.by på Facebook

1. Rosenborg

Ikke, jeg gjentar, IKKE kødd med RBK. Fotball er i teorien kun et spill, men ikke for en vaskeekte trønder. Enten det er menn er kvinner kan du vedde på at vedkommende kan supporterlåter på rams og et bilde av Nils Arne Eggen over senga.  Det er arv, det er tradisjon og det er ækte trøndersk. Bare ikke kødd med det.

Quiz: Kan du dette om Rosenborg?

2. Humor

Ha litt humor, da! Det sies at veien til en manns hjerte er via magen, men veien til en trønders hjerte er via latter. Trøndermenn og trønderdamer er humoristiske, tåler en spøk og liker folk som kan lire av seg en skikkelige god spøk eller to. Med andre ord, slipp deg og latteren løs.

Hvis Trondheim var Andeby burde kanskje disse vært i Donald

3. Dialekt

Ikke engang prøv å etterligne dialekten. Du får det ikke til uansett. Punktum.

Denne appen oversetter fra bokmål til trøndersk

4. Stereotyper

«Hvor er barten, a?» Ikke la deg lure av kjente stereotyper. Ikke alle trøndermenn har bart, akkurat som ikke alle fra Oslo har pannebånd og sleik. De har heller tvilsomt et par med mokkasiner, og tennissokkene ble kastet i 92`.

5. Læll, shø

Du må nesten bare godta at ordet «læll» kommer til å bli nevnt i tide og utide. Det nytter ikke å prøve å få han/hun til å slutte, heller. Det er en del av pakka.

Ekte trønder? Ta testen her!

6. Sodd

Om det er en matrett du aldri må si at du ikke liker, så er det sodd. Du må for all del heller ikke kalle det suppe eller lapskaus. Sodd er sodd, og du bør elske det.

7. Riktig uttale

Hvis du virkelig skal imponere kan du jo lære deg å uttale ord stedsnavn riktig på trøndersk. Det er trolig ingenting som er så irriterende som folk som sier Stjøøøørdalen og Verdalen. Det heter Sjørdar’n og Værdar’n. Nailer du det, er du inne. Det er nøyaktig så mye trønderdialekt du kan prøve deg på uten å høres helt cray-cray ut.

8. Hjemmebrygg

Ikke få panikk av sprit som ikke er kjøpt på polet. Himkok, Heimkok, HB, kjært barn har mange navn. Det er lov å rynke på nesen, men ikke lov å rakke ned på, sies det.

Her kan du brygge ditt eget øl

9. Åge

Om du skulle være så heldig å få trønderen med deg hjem, så legger du inn et sikkerstikk ved å sette på en aldri så liten Åge-låt for sengetid. Levva livet!

11 grunner til at Trondheim er bedre enn Oslo