Remo Rehder er gründeren bak forbrukeropplysningssiden Brettspillguiden – og en mann som har god oversikt når det gjelder spilltrender. Vi har fått ham til å gi oss noen tips når det gjelder nye kilder til spillmoro i påsketid.

For vi spiller fortsatt spill i fjellheimen i påsken. Men hvilke spill som regjerer, er gründeren litt mer usikker på.

Kanskje kan du bruke påsken til å lære deg et helt nytt brettspill, sier Remo Rehder. Foto: Privat

– Det er ikke lett å vite, men erfaringsmessig så er det mange gamle overliggere i den norske fjellheimen. Jeg vil også tro mange har familietradisjoner hvor en del spill går igjen – for å gjenskape opplevelser fra tidligere tider. Så det vil ikke forundre meg om både Kinasjakk, Ludo, Yatzy, Trivial Pursuit og Couronne dukker opp hos mange.

– Og det er jo fint! Jeg har stor respekt for tradisjoner. Selv spiller vi alltid Gnav i romjulen. Men det må vel sies at jeg ofte utfordrer med noe nytt også.

Holder stand

I moderne tid har spillene møtt på en real utfordrer i form av skjermen. Det være seg TV-skjermen, med et utbud at strømmeserier, eller bare telefonskjermen og nettbrettet – som vi nå kan scrolle og underholde oss med.

Men Remo Rehder mener likevel at spillene holder stand.

Lei av Ludo? Kanskje er tiden kommet for å velge et nytt spill til familiepåsken? Foto: Gorm Kallestad / NTB

– Helt siden 1980-tallet har digitale spill vært spådd å overta for de tradisjonelle brettspillene, men det har aldri skjedd. Mange bruker mye tid på skjermunderholdning generelt, og digitale spill spesielt, men brettspillene har noen unike kvaliteter som gjør at veldig mange sier ja takk, begge deler, slår han fast.

Alle kan spille

En av de viktigste grunnene til at brettspillene holder stand er at man gjør noe sammen, på tvers av både kjønn og alder, sier Rehder.

– «Alle» kan spille både Yatzy og Kinasjakk, da reglene er enkle og det ikke kreves noen forkunnskaper, sier han – og legger til:

– Det er ikke tilfelle med Minecraft, for å si det sånn. For det andre er det moro å konkurrere med motstandere rett over bordet. Seieren er mye bedre når du kan se taperen i øynene i det du flytter brikken i et knusende trekk.

– I tillegg styres tiden av spillerne selv i brettspillene, og ikke av spillet som er vanlig i digitale spill. Det er altså større rom for å tenke litt og ikke minst skravle om det kommer opp et viktig tema.

Her er spillanbefalingene for påsken 2023

Når hyttepåsken snart skal i gang, tror Remo Rehder at mange av de tradisjonelle spillene skal blåses støv av. Men her gir han deg forslag til alternativer til de gamle slagerne – à la Labyrint og Couronne.

Crokinole

Spillet kan minne mye om både curling og couronne, i den forstand at man skal få sine brikker i hullet på midten av brettet, eller i det minst så nærme som mulig. Og det er spilleren/laget som får brikken nærmest som får poeng.

Knips i vei med Crokinole – som beskrives som et morsomt spill – og en god konkurrent – til Couronne. Foto: Pressebilde

Men i dette spillet skal man knipse brikkene, selv om det finnes muligheter for å bruke køer også. Men siden man primært knipser ved å legge håndbaken mot kanten av spillet, anbefales runde brett. Dette gjør at en har lik avstand til brikken som skal knipses hver gang. Spillet fås i mange utgaver – og de flotteste er kostbare og håndlaget i Canada. Et fantastisk spill som bør kunne utkonkurrere Couronne.

Game of Cat And Mouth

Et morsomt, nytt spill hvor man bruker en kattepote som katapult for å «skyte» baller gjennom en kattemunn til motstanderens side, og den som klarer å enten slå ut «tennene» i munnen – så de samles på motstanderens side – eller får alle ballene over til motstanderen, vinner spillet.

Dette spillet anbefales spesielt for de med barn i skolealder og oppover, men det kan også spilles av bare voksne. Foto: Pressebilde

Så dette er hektisk moro! Anbefales for de med barn i skolealder og oppover, men kan også spilles av bare voksne.

Hero Hockey

Dette er en rimeligere, og mer barnevennlig, utgave av en av de siste års beste nyheter på ferdightesspillfronten; Klask.

Dette spillet gir litt ishockeyfølelse. Det passer bra for både unger og lommebok. Foto: Pressebilde

Spillemessig er reglene så godt som identiske, men her er det spillerbrikker med køller – noe som gir litt mer ishockeyfølelse. Målet er å slå ballen i motstanderens mål, som er et lite hull. Det fungerer fint, men gir ikke den samme fornemmelsen og gleden som originalen, som er mer ment for de voksne. Men spillet er bra for lommebok – og for barn.

Katta i sekken

Dette er et helt annerledes fingerferdighetsspill, hvor man skal stikke hånden i posen og føle seg fram til riktige brikker.

Et spill som passer godt for yngre barn og litt oppover i skolealder. Foto: Pressebilde

Ettersom alle gjør dette samtidig, blir det litt tidspress. Hver runde må en finne to dyr angitt av kort, og den som gjør det først vinner kortet, og vinneren er den som først samler fire kort. Et spill som passer godt for yngre barn og litt oppover i skolealder.

Klask

Dette danskutviklede ferdighetsspillet har gått sin seiersgang verden over, og er allerede snart blitt ti år gammelt. Men du verden så artig det fremdeles er å høre «klasket» når motspilleren drar spillerbrikken sin ned i hullet.

En bordversjon av spillet Airhockey kan være svært så underholdende, mener Remo Rehder om «Klask». Foto: Pressebilde

Målet er å slå ballen med den magnetiske spillerbrikken fra undersiden av brettet i motstanderens hull. Motstanderen prøver naturligvis å hindre dette, så spillet fremstår som en bordversjon av spillet Airhockey, og det er frenetisk moro – for alle. (Det finnes faktisk en fire-spiller-versjon av spillet også, og det er vel verdt letingen).

Loopin' Louie

Dette er et barnespill som kom på det internasjonale markedet i 1992. Noe av grunnen til at det fortsatt er tilgjengelig, er at mange «gamere», i mange aldre, fremdeles har det moro med det, og det dukker til og med opp i turneringer på såkalte «cons».

Loopin' Louie er et utrolig enkelt konsept som gir mye moro, mener spilleksperten. Foto: Pressebilde

Dette er et mekanisk spill med batteri – hvor Louie flyr rundt og rundt med mål om å slå ned mynter. Hver spiller har en spak som dyttes ned for å vippe Louie opp og over myntene sine. Den siste gjenværende spilleren med mynter igjen, vinner. Et utrolig enkelt konsept, som gir mye moro, mest takket være at Louie ikke oppfører seg helt vanlig i sine flyvninger. Her må en virkelig være påskrudd og bruke spaken godt. Moro for «barn» i alle aldre.

Quick Puck

Spillet som har rast som en farsott gjennom vår del av verden de siste par årene, har vel strengt tatt en noe eldre historikk, men like fullt er det både superhektisk – og knallmoro.

Er du klar for superhektisk moro? Da er Quick Puck noe for deg. Foto: Pressebilde

Her skal du skyve alle brikkene, ved hjelp av en strikk, gjennom et hull midt på banen over til motstanderens halvdel. Men dette skjer ikke etter tur, begge spillerne jobber samtidig, så brikkene skytes i begge retninger i et voldsomt tempo.

Slide Quest

Veldig mange har brukt noe av sin tid som barn til å spille Labyrint, trekassen med en løype og en kule som man flytter ved å vippe brettet opp og ned.

Dette spillet er spennende og vrient nok til at både eldre barn og foreldre får noe å bryne seg på. Foto: Pressebilde

Dette er en fornyet versjon av tidtrøyten, hvor man i tillegg spiller sammen med inntil tre andre spillere for å klare brettene, som stadig blir vanskeligere. Familiært og svært enkelt å forstå, men med nok utfordringer til at det er spennende – og det er vrient nok til at både eldre barn, og foreldre, får noe å bryne seg på. Bør prøves.

Table Curling

Veldig mange er fascinert av curling, og det måtte jo komme en brettspillversjon av det ved et tidspunkt. Og det gjorde det for noen år siden, og da var det til og med flere på markedet.

Det er bare å rydde spisebordet etter middag og gjøre klar for en skikkelig curling-turnering. Foto: Pressebilde

Men i dag er det vel primært en norskutviklet utgave igjen, og den fungerer fint som en bordversjon av sporten. En kan til og med få brikkene til å «curle» i spillet. Spillet tar riktignok litt plass, men det er bare å rydde spisebordet etter middag og gjøre klar for en turnering.

Tokyo Highway

Dette er også et veldig annerledes spill, hvor en bruker «ispinner» og noen «rundstokker» til å bygge det helt egne motorveisystemet i Tokyo, som er bygget i luften – da det ikke var plass på bakkenivå.

Dette er et spill som krever både konsentrasjon, litt planlegging og en stø hånd.  Foto: Pressebilde

Målet er å bli den første til å sette ut sine ti biler på veiene, men du får bare sette dem ut når du bygger et segment over eller under en annen spillers motorvei. Dette betyr at hver spiller bygger sitt eget system som aldri kobles sammen med de andres. Dette er et spill som krever både konsentrasjon, litt planlegging og en stø hånd, men som gir en ganske annerledes – og helt unik – spillopplevelse.